sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:266/794)

Pizza z kurczakiem gyros 114

mieszance gyros.  Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :)  Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty(...)kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce

Ugotować
Pizza Prezydentowej 128

ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.  Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, np. takim i kładziemy dowolne dodatki ( ja dałam cebulę pokrojoną w niezbyt cienkie krążki, małą paprykę czerwoną i zieloną pokrojone w paski, plasterki pikantnego salami, papryczkę jalapeno pokrojoną(...)przemoczyły ciasta. Całość przyprawiłam dużą ilością oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na dolnym poziomie ok. 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym lub ketchupem i lampką czerwonego wina

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym 171

temat klasyki trwają ;) Wzięliśmy w obroty makaron, pomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym   Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki(...)przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.  Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi.  Pychota

Lawendowe Niebo
Makaron z pesto 150

małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym daniem niż powszechnie jedzone makarony z sosami pomidorowymi. Składniki: -około 100g ulubionego makaronu (ja akurat miałem pełnoziarniste świderki co nie było najlepszym rozwiązaniem, no ale co poradzę) -dwie łyżeczki (pół małego słoiczka) pesto -dwie łyżki oliwy -jedna(...)ponieważ bazylia zawarta w pesto w wysokich temperaturach robi się gorzka. Należy dokładnie wymieszać pesto z cebulą i oliwą znajdującą się na patelni, tak aby ułatwić późniejsze wymieszanie się sosu z makaronem. Odcedzony makaron również powinien wylądować na patelni i tam zgodnie z praktyczną zasadą kuchni włoskiej powinien zostać połączony z sosem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy i pieprzymy

Tanie przepisy studenckie
ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 123

Uwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml.  przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku(...)strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 199

obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym.  Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej 0,5 obranych ziemniaków 100 ml śmietany 30% (1/2 małego opakowania) 2 duże jajka starty żółty ser kawałek sera pleśniowego pieprz(...)odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Następnie dodać przesmażony szpinak. Całość posypać startym serem, dodać kawałki sera pleśniowego. Polać odrobiną sosu jajecznego. Następnie ponownie ziemniaki, szpinak, sery i sos. Ostatnia warstwa powinna składać się z ziemniaków posypanych serem i polanych sosem jajecznym. Wierzch zapiekanki posypałam ostrym pieprzem. Danie piec bez przykrycia

Ugotować
Przystawka na dużego głoda 251

gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały.  Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino.  Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się(...)jest w stanie jej zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej, wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w Polsce – Galbani. Wymieszaj ricottę z odrobiną sosu , który wytworzył się podczas duszenia szpinaku z sosem, do momentu ,aż powstanie gładka papka. Dodaj do szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki pizzowe 123

mąki (najlepiej  typu 00) – 25 g świeżych drożdży – płaska łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml ciepłej wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki lub 2 duże pomidory – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli(...)Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 24 równe części. Uformować kuleczki i wyłożyć nimi foremki na muffinki wcześniej wysmarowane np. oliwą. Przygotowujemy sos.  Pomidory obieramy ze skórki i kroimy  ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka )  dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą

I LOVE LIFE
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 96

gotowe. Pulpeciki mają bardzo ciekawą konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym(...)krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty 1 szklanka posiekanej marchewki 1/2 puszki mleka

Niedzielny kucharz
Imbirowo – tymiankowe kotlety z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 91

kotleciki (około 20 sztuk) szklanka kaszy gryczanej duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka imbiru pół łyżeczki chilli łyżeczka tymianku sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy 2 puszki pomidorów (około 500g) cebula czosnek (ząbek) łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy pod przykryciem. Możemy ją trochę przetrzymać by była bardzo miękka. Odstawiamy(...)trzeba jednak tego robić ponieważ podczas smażenia kotleciki utrzymają swój kształt. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy kotleciki i smażymy z obu stron (około 2 minuty z każdej strony) Sos przygotowujemy smażąc cebulkę z czosnkiem na patelni. Zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem

wysmienity
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 259

Aromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie(...)przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Sos przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy bazylię i gotujemy, bez przykrycia, jeszcze 3 minuty. Sos zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzony makaron

Smak mojego domu
Śledzie w sosie pomidorowym 215

Śledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do przestudzonego sosu dodać śledzie, wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika i odstawić do lodówki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Domowa Musaka 185

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 500g ziemniaków 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 184

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne

Smak mojego domu
Szybki obiad: wegańska fasolka po bretońsku 241

wyrobiona przed Wigilią? No właśnie! Zatem zapraszam na wegańską wersję fasolki po bretońsku! Przydadzą się parówki sojowe, fasolka w puszce opłukana z zalewy, pomidory w puszce (można zastąpić koncentratem pomidorowym) i podstawa czyli czosnek i majeranek, bez których nie ma dobrej fasolki. Można dorzucić też kminku (opcja dla tych, którzy miewają przeboje żołądkowe po fasolce). Wegańska fasolka po bretońsku Składniki(...)momentu aż się zeszkli. Dorzucić pokrojone w plastry parówki. Smażyć kilka minut, aż parówki się zarumienią. Dodać pomidory w puszce i całość wymieszać. Można zamiast pomidorów dodać samego sosu pomidorowego (passaty) lub 2-3 łyżek koncentratu rozpuszczonego w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dorzucić fasolkę i całość doprawić czosnkiem (przecisnąć przez praskę), majerankiem i oregano. Można dodać również 1/4 łyżeczki kminku

Pełna Lodówka