Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem. Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź Piękny(...)Jaś (odmiany o dużych nasionach) – 4 ząbki czosnku – 1 cebula – 2 marchewki – 1 puszka pomidorów – 4 duże świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez
Pociąg Do KuchniMakaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią z kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych Składniki: 300 g makaronu fusilli (świderki) 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 120 g gorgonzoli 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki słodkiej(...)gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Makaron
Oryginalny smakZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka(...)serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem. Przygotować sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię. Dodać
Z miłości do słodkościSkładniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzka) 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur) garść orzechów włoskich rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ser z pleśnią pokruszyć. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, mozzarellę, pleśniowy ser, gruszkę oraz orzechy, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Na ok 2 minuty przed końcem
Obiad gotowyNadzienie: 250g fileta z kurczaka, 3 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 średnia cebula, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko(...)zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty
Smakowy Rajkocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne i syte(...)kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Dodaj do kiełbasy pomidory i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i zagotuj sos. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Szpinak powinien jedynie lekko zwiędnąć. Podaja fusilli gorące z kolorową sałatą. The post Fusilli z kiełbasą i szpinakiem appeared first on Blog
codojedzeniaPrzyznaję się , kupiłam ciecierzycę pierwszy raz w życiu .Tak na próbę ,zobaczyć jak smakuje. W sosie pomidorowym i z polską kiełbaską muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa(...)przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi . Kilka zostawiamy do położenia na wierzchu miseczek z daniem. Ja kupuję pomidory w całości ,więc najpierw je blenduję na gładki sos i dodaję do garnka.Dodajemy paprykę ,pieprz i sól .Zagotowujemy , zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie pod przykryciem jeszcze około 10 minut ,aby wszystkie smaki się zmieszały . Podajemy z pieczywem
Ladylaura.wyraz smacznym i aromatycznym. Pomysł zaczerpnięty z sycylijskiej kuchni lokalnej ,doświadczonej na własnych kubkach smakowych. Składniki piersi z kurczaka lub indyka świeże pomidory malinowe lub puszka krojonych salsa pomidorowa (passata w butelce) świeży rozmaryn świeża bazylia świeża szałwia sól himalajska różowa i pieprz świeżo mileony oliwa z oliwek extra vergine czerwona duża cebula W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzej(...)tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie(...)pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz. 3 Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także
A to pestkapochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie(...)pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz. 3 Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także
A to pestkaserowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym, paprykami, oliwkami, kukurydzą i czerwoną fasolą – wszystko to w sosie pomidorowym z dużą ilością ziół. Uwielbiam gotować tę zupę a najlepsza jest na drugi czy trzeci dzień, podobnie jak z bigosem. Takiej zupy powstaje cały duży rodzinny i kilkudniowy garnek(...)pokrojone w kostkę papryki, trwa to kilka minut często mieszam. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Papryki wrzucam wraz z powstałym sosem do dużego garnka, dodaję puszki z warzywami wraz z sosami – kukurydzę i fasolę. Dodaję pomidory z puszki. Oliwki odsączam z zalewy, kroję na pół i wrzucam do zupy. Dodaję przesmażone
Zasmakuj Kuchniobiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby(...)ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania'; document.write(" "); Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy, odcinamy końcówki i także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę wraz z selerem
Poezja smakudrobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili(...)dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami. SOS : Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół. Podsmażamy z obu stron
cool and mintymoje najlepsze przepisy na kolację – krewetki w białym winie – moje ulubione – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku KREWETKI W BIAŁYM WINIE Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji(...)masła włóż krewetki, czosnek i chilli jeśli używasz, wymieszaj i duś krewetki od 6 do 10 minut – te różowe krócej, te większe dłużej. Krewetka ma się podgrzać w sosie. Pamiętaj jednak aby nie za długo przygotowywać je bo mogą stać się zbyt twarde. Na koniec dopraw krewetki sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Krewetki rozłóż w głębokie talerze
nietylkopasta.plpewnością każdy może się zmierzyć z tym przepisem. Jeżeli jesteś fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu , czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – pyszności! Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to praktycznie zrobi on to danie za Ciebie. Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Śmietankowa kapusta z boczkiem (4-6 porcji(...)małego, wmieszaj śmietankę, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i podawaj! Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wrzuć boczek i uruchom program P1 Slow Cook na 3 minuty. Dodaj masło, cebulę, czosnek i imbir
karmelowy