mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 2 łyżeczki oleju czosnkowego Kujawski 1 łyżeczka przyprawy do potraw włoskich Kamis Przygotowanie(...)pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około
Kocham Czekoladęniej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy(...)jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa
Chilli Czosnek i Oliwalubię skróty w kuchni, to żadna tajemnica, lubię sobie ułatwiać życie i już. Dla mnie pizza musi pachnieć drożdżami, być lekko puszysta i mocno pomidorowa. Wiadomo, ciasto drożdżowe lubi macanie, lubi żeby je dopieścić, a wtedy odwdzięcza się swoją fakturą. Ta propozycja wprost przeciwnie, mało pracy, krótki czas i mamy jeśli nie oryginał to na pewno namiastkę. szklanka mąki łyżeczka świeżych(...)ciasto wyrośnie, bardzo wolno je podgrzewamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można na chwilę zgasić palnik i po chwili znów go odpalić. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowy, ja tam uwielbiam pikantny keczup, taki co ma w składzie na pierwszym miejscu pomidory i to w dużej ilości. Układamy składniki, przykrywamy i dalej podgrzewamy aż się zrumieni
Dieta moja pasjanaprawdę ekspresowo, bo wykańczał mnie głód, a pachniało tak niemiłosiernie pięknie, że aż ręka z aparatem nie raz zadrżała :) zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku(...)się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz do smaku. Gotuję na małym ogniu aż sos znacznie zgęstnieje. Cała woda z pomidorów powinna odparować. Cukinię układam ciasno na dnie naczynia żaroodpornego, następnie daję połowę sosu i pokruszoną mozzarellę. Ponownie układam cukinię, sos, mozzarelle. Zapiekankę zamykam
Cook&Lovezależności od lokalnej tradycji . Gnocchi występują zwykle jako okrągłe kluseczki, które są gotowane w wodzie lub bulionie, a następnie podawane z różnymi sosami. Ja gnocchi najczęściej robię z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarelli, ale genialnie smakują także z pesto lub jako dodatek do dań mięsnych… Gorąco polecam SKŁADNIKI: 1 kg mięsistych ziemniaków 1 duże jajko 250 g mąki ryżowej(...)kluseczkach.Gnocchi pozostaw na stole na 15 minut. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę, osól i gotuj kluski partiami. Gdy wypłyną wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem
Kuchnia bezglutenowaCześć ! Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula(...)zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, przyprawą włoską i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos się zredukuje – dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. Następnie dodaj ser grana padano i makaron, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na talerze
Moja pasja smakuPrzecier pomidorowy u nas w domu musi być obowiązkowo. Wszystkie przetwory zawsze robię sama, ale przy pomidorach na szczęście mogę liczyć na pomoc męża. Robi najgorszą robotę, czyli przeciera przez sitko. W tym roku tak mu się spodobało, że drugą partię praktycznie zrobił sam :) Powiem tylko, że przerobiliśmy 40 kg. żeby nie było za dużo to podzieliliśmy sobie pracę(...)wystudzenia. Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową
Agusiowe smakołykijednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu(...)wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam
Z Kuchni Do KuchniKUPIEC opakowanie Waszych ulubionych mrożonych drobno krojonych warzyw, może być nawet zupa wiosenna ;-) mrożonki mają to do tego, że warzywa zamrażane są tuż po zbiorach .Jeśli chcecie użyjcie świeżych. Sos pomidorowy, najlepiej jeśli będzie wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale jeśli nie macie takowego, zwykła salsa di pomodoro rustica świetnie się sprawdzi. Sól i pieprz do smaku oliwa(...)kulki, kotleciki, nadziejecie pierogi, gdyż genialnie się się pracuje z takim farszem. Nie lepi się do rąk. Farszem nadziejcie papryki. Naczynie do zapiekania wysmarujcie opcjonalnie masłem. Poukładajcie paprykę, zalejcie sosem, skropcie oliwą, połóżcie sery i ...do piekarnika, minimum pół godziny. Obserwujcie paprykę. Gdy jej brzegi zaczną się robić ciemne, a ser stopnieje do reszty, salsa zredukuje swoją objętość danie jest
Z Kuchni Do KuchniPolsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale tworząc proste, szybkie i smakowite danie. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: 300 g makaronu opakowanie paluszków krabowych (ok. 300g) puszka krojonych pomidorów(...)minuty, po czym dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy. Makaron przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość możemy oprószyć tartym parmezanem. Moje posty
Słodka Stronadwie pizze 25-30 cm: 12 g świeżych drożdży 300 g mąki typ 00 lub 500 180 ml ciepłej wody 3/4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą) 1/2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta soli szczypta cukru Dodatki do pizzy pikantnej(...)się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (np. w okolice kaloryfera). 2. W między czasie zaczynamy przygotowywać sos. Wszystkie składniki Umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na bok. 3. To jest moment, w którym należy zacząć
My Culinary Artwarzywo. Teraz coraz częściej używam go w moich potrawach, jednak jeszcze nie został dodany do listy ulubionych warzyw. Dzisiaj prostu gulasz a w roli głównej właśnie bakłażan, do tego sos pomidorowy i klopsiki i mamy pycha danie dla rodzinki ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z bakłażana z klopsikami składniki: 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka(...)Dodajemy pomidory z puszki, które uprzednio lekko rozgniatamy widelcem. Wlewamy bulion, dodajemy nasze klopsiki. Doprawiamy 1 łyżką octu z białego wina, solą pieprze, ostrą słodką papryką, majerankiem. Smażymy aż sos zgęstnieje. Można go również zagęścić mąką. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinejest pełne miłości i uczuć. Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje. Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp. Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków(...)aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem
TrufelkowoMiska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka(...)dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki oleju majeranek papryka ostra i słodka w proszku Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego, 100 gram koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, bazylia i oregano. Krok 1 Do 2/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Krok 2 Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy(...)Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut. Smacznego Można podawać z sosem pomidorowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Coś bym zjadła