sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:280/794)

Burrito 170

mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki(...)puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce

Pudełko rozmaitości
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 123

żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym lub dobrze doprawionym sosem pomidorowym. Spróbujcie. Przepis na 4 mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Czas pieczenia około 25-30 minut (tarty należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką podajemy w towarzystwie sosów. Polecam domowy sos czosnkowy. S macznego

Słodkie okruszki
Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym, daktylami, orzechami makadamia i wędzonym tofu. 119

Dzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się(...)opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się zarumienią, a woda z nich wyparuje. Pomidory kroimy w kostkę (jeśli są już pokrojone to pomijamy), możemy też je zblenderować jeśli lubimy gładkie sosy. Ja zawsze kroję w kostkę, lubię kawałki pomidorów! Na całość wrzucamy pomidory i doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 minut. Makaron z cukinii przekładamy na talerz, na cukinię wykładamy

Fill The Bowl
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 119

czosnek papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły łyżka miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ  majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam

Cytryna&Co.
Co jadłam w Szkocji? 135

Szkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki(...)potraw nie można zapominać o przyjemnościach, czyli słodkościach. Na osłodę podczas pochmurnych dni w Szkocji zamówiłam sticky toffee pudding z cream fresh. Jest to angielski pudding z daktylami polany sosem toffee. Lubię desery, ale nie lubię zbyt słodkich. Pudding był naprawdę słodki i miękki, ale tak przepyszny, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki deser do kawy

Projekty ze smakiem
Fit Pizza – przepisy na zdrową pizzę z grupy Fit Przepisy 59

łyżki na okrągły placek. Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki. Później placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko “potrząśnij patelnią”, aby placek nie przywarł(...)Masę kalafiorową wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 20 minut. SOS: – 4 dojrzałe pomidory – przyprawy do smaku (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól) Pomidory obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z przyprawami. Przelej całość do rondelka i gotuj, do momentu uzyskania gęstego sosu. Podpieczone ciasto wysmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki, jakie tylko lubisz. Piecz kolejne 15 min. Podsumowując, jest

Czynniki pierwsze
Piątek: Pizza gotowa w 10 minut 115

Przepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką(...)Najlepiej położyć surową pizzę na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można

Niedzielny kucharz
Parmigiana 76

klasyczne danie kuchni wolskiej pochodzi z rejonu Apulii. Tą potrawę przygotowuję się z smażonym bakłażanem, przekładana posypką z parmezanu i sosem pomidorowym a na koniec piecze. Warto wypróbować ten włoski klasyk! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)odkładając warzywa aż będą gotowe. W tym samym czasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż je na odrobinie oliwy a następnie dodaj puszki pomidorów. Gotuj na średnim ogniu sos przez 25-30 minut aż nieco zgęstnieje i nabierze aromatu. Pod koniec dodaj suszone oregano, trochę soli i pieprzu do smaku, drobno posiekaną świeżą bazylię. Możesz też dodać nieco octu winnego

nietylkopasta.pl
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 140

panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję(...)Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony. Gotowe! :) Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ. Artykuł Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 191

Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko solą i pieprzem, cudnie miękka w środku i wyśmienicie usmażona, aż rozpadała się na widelcu. P roste(...)drobiem w roli głównej , obydwie po 10 PLN za sztukę . 201 6 : Na pierwszy ogie ń posz ło penne z kurą, sma ż on ą papryką, cebulą i czosnkiem , pomidorowym sosem Pe l ati i serem Grana Padano . Makaron cudnie był oblepiony aromatycznym sosem i ostrym serem. Zestaw przypraw bardzo dobrze dobrany, z lekka nutk ą pikanterii, ca ł ość

Grunt to przepis!
Pizza marinara 151

wodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Robimy cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy plasterkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 216

pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci Heleny, która wychowała się na Kresach, w okolicach Mińska. Babkę ziemniaczaną zwano u niej w domu "tarciakiem" i jedzono z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam(...)można powiedzieć, że ciapowata i nie da się jej kroić (być może na drugi dzień, ale jeszcze nigdy nie dotrwała!)* i taką właśnie najbardziej lubię. ;) Ja uwielbiam do niej sos czosnkowy, albo - jak na zdjęciu - jogurtowy z zieloną cebulką. * Aktualizacja - udało się ocalić jakimś cudem mały kawałek i okazało się, że babkę można ładnie pokroić i pozostaje smaczna i miękka

Kuchnia Prezydentowej
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 87

luźne, tak że na kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor(...)się rozpadać. Jeśli kluski są bardziej mączne trzeba je gotować około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Krok 6 Zrób pesto. Przełóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na gładki sos. Przypraw według uznania. Buraczane gniocchi najlepiej smakują odgrzane na maśle na patelni. Kluski bardzo dobrze się mrożą. W zamrażalniku można je przechowywać przez miesiąc. Pesto najlepiej jest zrobić świeże

Niedzielny kucharz
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 134

jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko(...)stronach garnka Happycall. Dusimy przez około 30 min. Następnie pokrywkę zdejmujemy i dodajemy oliwki. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 min., już bez przykrywania, w celu zredukowania sosu. Jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. W oryginalnym przepisie podajemy z ugotowanym kuskusem. A teraz kilka słów o testowanym garnku

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 134

jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko(...)stronach garnka Happycall. Dusimy przez około 30 min. Następnie pokrywkę zdejmujemy i dodajemy oliwki. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 min., już bez przykrywania, w celu zredukowania sosu. Jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. W oryginalnym przepisie podajemy z ugotowanym kuskusem. A teraz kilka słów o testowanym garnku

Kuchnia MagdaLeny