drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów 100g salami 1 duża czerwona cebula 2 kulki mozzarelli opcjonalnie: 100ml sosu pomidorowego Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Mąkę przesiać(...)papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Salami pokroić w plasterki. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry. Na ciasto wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można
Obiad gotowywiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej(...)kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy
Niedzielny kucharzdajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach i przykrywam folia aluminiową(...)czyli nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie będzie już pełne robię sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiam z wodą i jogurtem naturalnym i solę odrobinę do smaku. Na górę ścieram żółty ser i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni
Tanio smacznie i prostomakaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam całych, wtedy łatwiej usunąć niedoskonałości) 100 g śmietanki 30% kilka łyżek mąki kukurydzianej oliwa do smażenia sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, papryka(...)dosypujemy bezglutenowej bułki tartej lub kaszki manny. 7. Następnie klopsiki smażymy na oliwie. 8. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i układamy usmażone klopsiki. 9. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 10. Wierzch przykrywamy tartym żółtym serem, który potem przyprawiamy słodką papryką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 11. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem
Kawa z mlekiemśmietanowego. Wydawało mi się, że to jakoś nie mój smak… no ale jak się okazało, byłam w błędzie. Teraz to nasze ulubiony makaron. Przebija smakiem nawet tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, które uwielbia chyba każdy. Jedynym problemem jest to, że zawsze wychodzi mi go za mało. Chyba muszę zwiększyć proporcje ponieważ mój M. odchodzi od stołu zwykle(...)przełożyć z powrotem do garnka. Nie zalewać makaronu zimną wodą, ponieważ ma pozostać gorący. Do makaronu dodać przygotowany boczek oraz cebulę. Wymieszać dokładnie. Na końcu dodać sos, m ieszać (cały czas podgrzewając na minimalnym ogniu) wszystko, do momentu aż sos zgęstnieje i składniki się dobrze połączą (około pół minuty). Uwaga! Należy uważać aby sosu
Mania Gotowaniaserem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw makaronowych. Jak piszą na stronie(...)masła 3 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki 2 łyżki oregano sok i skórka z 1 cytryny Ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekaną drobno pietruszkę i skórkę cytrynową. Podgrzać chwilę. Dolać sok z cytryny oraz
Kuchnia w oparachSzakszuka śniadanie z bliskiegowschodu Szakszuka lub Shakshouka z języka Berberyjskiego oznacza dosłownie mieszanina, bałagan. Jest to potrawa z jaj sadzonych w sosie z pomidorów, papryki chili, czosnku i cebuli, często doprawiony kminem rzymskim (kuminem). Potrawa ta pochodzi z Tunezji i Algierii, a następnie wprowadzona została do kuchni izraelskiej, gdzie jest bardzo popularna. Przepis, który podam jest bazą do kuchennych wariacji(...)cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i paprykę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, kumin, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy ok 5 min. Wybijamy jajka do pomidorowego sosu, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień pod patelnią i smażymy do momentu ścięcia się białek. Po usmażeniu całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego. Artykuł Szakszuka „Shakshouka” pochodzi
lysygotuje.plOstatnio na blogu było więcej deserów i ciast niż potraw wytrawnych. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na bułeczki pomidorowe smażone na patelni. Bułeczki są delikatne z nutą pomidorowego sosu. Idealnie pasują aby podawać je z pastą warzywną lub rybną. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułeczki są wynikiem wyzwania podjętego wraz z #olejWielkopolski i #olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić(...)przewodzie pokarmowym. Olej rzepakowy posiada witaminy, które wchłaniają się w organizmie, które korzystnie działają na nasz wzrok czy naczynia krwionośne. Składniki: 1/2 kg mąki chlebowej 100 g koncentratu pomidorowego 270 ml letniej wody 40 g drożdży świeżyc duża szczypta bazylii 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy
Kuchnia w oparachZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu(...)gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury. Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi
SMYKWKUCHNIspróbować greckich specjałów, ale w tym roku wakacje macie już zaplanowane, polecam podróż kulinarną i próbę odtworzenia smaków słonecznej Grecji w swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek(...)kawałek kurczaka i składamy w pół tak, by kurczak znalazł się w środku z bakłażanem na zewnątrz. Tak przygotowane porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże
Ratunku obiadPiersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli macie większe piersi z kurczaka to owińcie dwoma. Całość zapiekłam i podałam z kaszą bulgur, która moim zdaniem świetnie pasuje do tego dania. Warto przygotować Składniki: 4 filety z kurczaka około 4 plasterków szynki(...)zalewą) i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płyn trochę odparuje. Następnie wrzucić garść lekko posiekanej bazylii i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone szparagi
Oryginalny smaktaka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację i motywację(...)blasze, na której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami
Weekendy w domu i ogrodziezamawiamy pizzy do domu:) SKŁADNIKI: 500g maki pszennej 200- 300ml ciepłej wody 30 g swieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól(...)razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną mąką. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Rozsmarować 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć składniki. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy. Pizze piec bezposrednio na kamieniu, ułożonym na najniższej półce. Pizzę piec przez około 5 minut lub do czasu
MarciochaKucharzyPrzygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały tego dnia casting na talerzowego bohatera. Ach...no i bardzo intrygująca nazwa! Pierwsza historia na jej temat jest taka, że owym makaronem częstowano gości w jednym z włoskich domów publicznych. Był szybki, niedrogi(...)się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki. A oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti! Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu. Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut! Spaghetti alla puttanesca: 4 porcje Potrzebujesz: 400g suchego spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKrokiety z farszem jak na ruskie pierogi , podane z sosem pomidorowym to moja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki(...)paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Sos 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek bazylia Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, a następnie dodać pomidory
O kuchni z uczuciem