sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:254/794)

SOS CEBULOWO - PODGRZYBKOWY 182

grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie.  Składniki:  1 duża biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków 3-4 łyżki serka mascarpone  łyżeczka suszonego(...)przyrządzenia:   Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI

pieprzny smaczek
Kushari / Kuszari 145

Kushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.Potrawa z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz!Jest to danie nie tylko smaczne , ale i niezwykle pożywne – śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad!U mnie kushari(...)wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.Dusimy na bardzo wolnym ogniu.Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając.W razie potrzeby doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem.Smacznego

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 148

tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!Ps. udało się ;)Wyszło

Ostra na Słodko
Domowy ketchup. 100% pomidora na zimę. Wiesz co jesz. 81

będą przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu - jest szansa, że długo nam posłużą...pod warunkiem, że dużo ich zrobimy oczywiście. Taki keczup jest doskonałym uzupełnienie potraw z grilla, bazą do sosów pomidorowych, dodatkiem do makaronów, zapiekanek, serów i tak bym mogła wymieniać i wymieniać. Sam w sobie jest pyszny. U nas ostatnio wylądował na pizzy i naprawdę zrobił różnicę. Zachwyciliśmy się(...)pochłaniacz ketchupu i wyznawca zasady, że  pasuje on do wszystkiego, a bez ketchupu jest bez sensu -  docenił smak ketchupu Babci i upewniał się następnym razem czy oby sos na pizzy jest na bazie ketchupu Babci - jak widać mój wybredny Syn jest jednak w pewnych kwestiach kulinarnych mądrzejszy ode mnie sprzed lat... W tym roku ze względu na perypetie

Kuchnia po mojemu
Żeberka z niespodzianką 278

Żeberka lubię pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was takie o wyrazistym smaku, miękkie, a wszystko zatopione w pomidorowym sosie. Najlepsza do tego dania jest kiełbasa pikantna, która doda pikanterii. Ja dodałam kiełbasę z dzika. Żeberka można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. Jeżeli przygotowaliście Państwo danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 100 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 80 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy

O kuchni z uczuciem
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 510

Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko(...)płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej oliwa do podsmażenia pulpetów Składniki na sos: 1 duża cebula 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów 3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano

Smak mojego domu
Racuchy z kaszy kukurydzianej 172

żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad.  SKŁADNIKI :- kasza kukurydziana – 200 g- masło – 1 łyżka- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 3 łyżki- marchew(...)osolonej wody, tak by była kleista.Dodajemy masło.Miksujemy z jajkami i mąką.Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo!Smacznego

Ostra na Słodko
PIZZA Z SZYNKĄ I RUKOLĄ 154

wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych 20 dag tartej mozzarelli 2 duże plastry sera korycińskiego z suszonymi pomidorami bazylią i czosnkiem  SEROWAR PODLASKI(...)wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Posypujemy startą mozzarellą, układamy plasterki szynki oraz paseczki sera korycińskiego. Wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Po tym czasie na pizze układamy jeszcze połówki pomidorków, plastry cebuli, zapiekamy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Kurczak Parmigiana 182

włoski przysmak. Ale tutaj jest bardziej jak z naszą rybą po grecku, o której w Grecji nikt nie słyszał. Kurczak w parmezanie z Włoch ma tylko parmezan i sos pomidorowy :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  40 minut Ilość porcji(...)bułka tarta ª       mąka pszenna ª       jajko ª       500 ml passaty pomidorowej ª       suszone oregano ª       ząbek czosnku ª       cebula ª       2 mozzarelle

Bazując na smaku
Ośmiornica w sosie winno pomidorowym z makaronem 102

ośmiornica 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szkl wina 1 lisc laurowy 3 - 4 pomidory lub sos pomidorowy 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki 500 gr makaronu Ośmiornice umyć oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy, pokroić na kawałki (ja przedtem sparzyłam ją króciutko we wrzątku, łatwiej się kroi) pozostawić na sitku do osączenia. Cebule pokroić w drobna(...)kostkę wrzucić do większego garnka i podsmażyć chwile następnie dodać ośmiornice i podsmażyć dalej około 3- 4 minut.Ugasić winem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy Dodać 3 szkl wody. Garnek przykryć i na średnim ogniu dusić aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać ugotowany makaron i podgrzać ciągle

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki w młodej kapuście 159

pieprz szczypta cynamonu majeranek 2 pomidory oliwa Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić. Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie. Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem. Liście włożyć do wrzątku i gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć. Odciąć grubsze nerwy liści. Nabierać(...)Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 111

dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam jak smakuje moim dzieciom! Nie trzeba chyba przekonywać, że dzieci lubią pomidory, zupę pomidorową, itp. Moje lubią też suszone pomidory, dlatego często je dodaję do różnych dań, głównie obiadowych, ale i sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią też mój mąż. Sklepowa pasta była(...)pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) kilka dni. Ale podpowiem też, że jak to dla Ciebie za dużo, to możesz też

Kolorowy Przepisownik
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 129

podsmażone mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie i co najważniejsze wszystko się zmieściło! Testy pojemnościowe przeszła również patelnia podczas duszenia 40 sztuk pulpecików wołowych w sosie pomidorowym: Upiekłam na niej również filety z łososia na niewielkiej ilości tłuszczu i podsmażyłam ugotowane wcześniej brokuły: Podsumowując, patelnie marki WOLL nie są absolutnie przereklamowane. Są naprawdę najwyżej jakości(...)natrudzić, aby zmusić patelnię do stworzenia smakowej skorupki. Ta z kolei odchodziła z wielką łatwością. Parę ruchów łyżką wystarczyło, aby w połączeniu z odrobiną wody stworzyć pyszny i aromatyczny sos, pozostawiając przy tym czystą i lśniącą powierzchnię, nadającą się do dalszego smażenia. Po przyrządzeniu potrawy i opróżnieniu patelni, przetarcie gąbką z płynem i opłukanie wodą, to już jest czysta przyjemność

Moja Delicja
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 167

podsmażone mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie i co najważniejsze wszystko się zmieściło! Testy pojemnościowe przeszła również patelnia podczas duszenia 40 sztuk pulpecików wołowych w sosie pomidorowym: Upiekłam na niej również filety z łososia na niewielkiej ilości tłuszczu i podsmażyłam ugotowane wcześniej brokuły: Podsumowując, patelnie marki WOLL nie są absolutnie przereklamowane. Są naprawdę najwyżej jakości(...)natrudzić, aby zmusić patelnię do stworzenia smakowej skorupki. Ta z kolei odchodziła z wielką łatwością. Parę ruchów łyżką wystarczyło, aby w połączeniu z odrobiną wody stworzyć pyszny i aromatyczny sos, pozostawiając przy tym czystą i lśniącą powierzchnię, nadającą się do dalszego smażenia. Po przyrządzeniu potrawy i opróżnieniu patelni, przetarcie gąbką z płynem i opłukanie wodą, to już jest czysta przyjemność

Moja Delicja
Jesienna lasagne z dynią 161

jesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla Was jesienną lasagne, bo kto powiedział,  że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym  i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko. Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości! #lubelloveinspiracje  #lubella #szybkalasagne Składniki(...)cukinia 1  papryka czerwona ½ papryczki chili 2 cebule 2 pomarańczowe pomidory 20 dag startego sera gouda 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sos beszamelowo-musztardowy 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 350 ml mleka 3,2 % 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajko Sól morska do smaku Biały pieprz

Wanilia i Kardamon