Chińczyk ” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat kuchni chińskiej i powstała dzięki kulinarnym inspiracjom pochodzącym z londyńskiego China Town . Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej(...)był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam! Składniki (na 6 porcji): 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona) 6 marchewek 3 pietruszki 1 duży seler
Food SquareWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKtóregoś razu przypadkiem trafiłam do "chińczyka", który okazał się nie być zwykłym "chińczykiem", a ładną, zadbaną knajpą z menu wietnamski oraz tajskim . Zamówiłam to co w promocji czyli pad thai z wołowiną i tak rozpoczęła się wielka miłość. Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej(...)użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych szczypiorek 2 łyżki sosu ostrygowego 75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej - łagodny) 50 ml ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych limonka opcjonalnie pokrojone w słupki tofu Zaczynamy
Brzuszki Łakomczuszkiniektórych z Was dość nietypowy sos czosnkowo-maślany może się wydać dziwny, jednak mogę zapewnić, że jest pyszny i danie, co jakiś czas będzie gościć w moim menu. Pierwszy raz z tym połączeniem spotkałam się w jednym z moich ulubionych „chińczyków”, tylko że w wersji z indykiem. Dość długo zbierałam się z próbą jego odtworzenia, ale nie z lenistwa. Problemem(...)żywnością. To miejsce, to dla mnie raj. Już teraz wiem, gdzie szukać orientalnych składników za normalne ceny! A co do samego dania, chrupiący kotlet świetnie się komponuje z delikatnym sosem i ryżem, dlatego koniecznie musicie go spróbować. To danie było na pierwszym miejscu do zrobienia, gdy dorwałam niezbędny składnik w postaci Panko. Nawet jeżeli podchodzicie teraz do tego sceptycznie
Fabryka pomysłówsalmon. Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa. Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód
Kulinarny karnet Christopherazrobiłam wersję troszkę chudszą niż klasyczne sajgonki, powiedział "lepsze niż z chińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy
Brzuszki ŁakomczuszkiDzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny
SMYKWKUCHNIZnane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) ) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: 1. Mielimy pierś
Malowane smakiemprima aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100. Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka, 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, 1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego, 3 ziarna ziela angielskiego
Kulinarny karnet Christopherawzajemnego oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju . Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych) - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkozawsze muszą oznaczać danie od chińczyka. Można z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście
Ostra na SłodkoSurówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z
Gospodyni Miejskajeszcze mieszkałam w Polsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni(...)tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przykład jednego z naszych ulubionych dań. Oto mój przepis na kurczaka w japońskim sosie teriyaki. Potrzebujemy (na porcję dla 3-4 osób): - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego
W mojej holenderskiej kuchninowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI(...)kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić
Zainspiruj się kuchniąCzasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22:00 gotuje mi się idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki(...)plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej
Pasja SmakuSprawdź inne wyszukiwania: