Przyszedł czas na szarlotkę, jeszcze w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta
Zdrowa Kuchnia SowyTen placek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto upieczone na okoliczność urodzin mojej córki. Przepis z niewielkiej książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine - kupiłam ją w kiosku, bez specjalnych oczekiwań co do treści
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto nad ciastami! I choć moje niepodobne do pierwowzoru, bo w trakcie przygotowywania zmieszałam wszystko dokumentnie i łatki nie wyszły, to jednak smak wynagrodził wygląd! Boskie
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto z książeczki "Czekolada", które nie wyszło tak, jak miało wyjść, ale zostało uratowane i zamiast niewypału był sukces:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto, które znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje tak mi się spodobało, że nie czekało ani chwili na realizację:)Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyzobaczyłam na jakiejś stronie internetowej od razu wiedziałam, że je upiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego. 200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, wykrawać kółka o śr. ok 10-11cm. Zrobić krateczkę widelcem, zawinąć boki (to będą skrzydła) i górną część (głowa). W odpowiednie miejsca przykleić migdały a tylką z okrągłą końcówką zrobić sowom oczy. Brzuszki posypać szczyptą brązowego cukru. Ciasteczka piec ok 15 minut
Smakołyki AsiTen wpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto
Zdrowa Kuchnia SowyBoczniaki to dla mnie kulinarna nowość. Chyba nie jadłam, albo nie pamiętam. Zresztą nie przepadam za grzybami, zupę grzybową jem raz w roku i trochę częściej
Zdrowa Kuchnia SowyBanalnie proste, a jakoś nie wpadło mi do głowy wcześniej, żeby takie danie zrobić;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i
Zdrowa Kuchnia SowyPo sukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych.Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę
Zdrowa Kuchnia Sowy