Sezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto upieczone na okoliczność moich dzisiejszych urodzin:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyW życiu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić
Zdrowa Kuchnia SowyCzęsto zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic
Zdrowa Kuchnia SowyRekomendowany przez Davisa jako chleb powszedni nadaje się do opiekania, jako dodatek do zupy, do smarowania masłem, do zjedzenia z dodatkiem sera czy warzyw. Czyli zastępuje
Zdrowa Kuchnia SowyChlebek bananowy robiłam już kilka razy, ale dawno; były to wersje na mące pełnoziarnistej bez masła i cukru. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na torcik, a raczej ciasto brownie, bo u mnie torcika to raczej nie przypominało, znalazłam na blogu Doroty z Moje wypieki. U mnie torcik nie
Zdrowa Kuchnia SowyUpieczenie ciasta z buraczkami i ciasta z fasolą miałam w planie od dawna. Myślałam jeszcze o marchewkowym, ale mniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać
Zdrowa Kuchnia SowyTen deser kojarzył mi się (do tej pory) z czymś bardzo skomplikowanym i wyrafinowanym. Więc się nie brałam za niego, bo nie lubię sobie komplikować takich
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam serek ricotta, którego nigdy nie jadłam i który miałam zamiar przeznaczyć do zupełnie czego innego. Ale ochota na zupełnie co innego mi tymczasem przeszła, a
Zdrowa Kuchnia Sowyprezentu wielką piernikową osiemnastkę. Wyszła fajnie :-) I mam nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam(...)potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki sody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucoffee - no workee. Pewnie znacie ten obrazek z neta z półprzytomną sową trzymającą kubek kawy. Tak właśnie dzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki
My simple kitchen Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Ciasta i ciasteczka", którą dostałam jako nagrodę (pocieszenia) w konkursie na blogu Sylwii:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :)Składniki:400 g maki tortowej125 g margaryny250 g cukru2 jajka3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy
Bon Appetit Małgorzatycukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami(...)ułożyć na nich po 3-4 sztuki M&M'sów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga ' A good life blog' ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno
Zdrowa Kuchnia Sowyzagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i wtykamy po kilka m&m'sów . Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili