ciasto jak u sowy - 138 przepisów (strona:8/10)

Czekoladowe naleśniki gryczano-owsiano-dyniowe 159

Najpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierniczki z mąki żytniej ala katarzynki 172

W grudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów

Kulinarne pyszności Molki
Zdrowy fast food, czyli miały być tortille;) 262

Rzadko jadamy takie dania, a jeśli, to bazując na gotowych tortillach, jak w tym przepisie. Tym razem podeszłam do tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 207

tort...Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela, chrzciny i mnóstwo innych. Tort to ciasto wyjątkowe, luksusowe, niecodzienne. Z dzieciństwa pamiętam przytłaczające słodyczą torty, z ciężkim kremem maślanym, gdzie po zjedzeniu niewielkiego kawałka człowiek nie miał siły nawet na dopicie kawy (dzieci, w tym ja - łasuch(...)byłam trochę starsza, Mama zaczęła zamawiać dla nas torty u Sowy - jest to bez dwóch zdań najlepsza bydgoska cukiernia. A może była...? Nie wiem, bo tortu od Sowy nie jadłam już chyba z sześć lat...W każdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owsianka z orzechami i brzoskwiniami 163

Wieki całe nie jadłam owsianki. Przyszła mi ochota i pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną

Zdrowa Kuchnia Sowy
Naleśniki amarantusowo-owsiane z owocowym nadzieniem 209

Śniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 443

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie

Oryginalny smak
Tort czekoladowy 156

restauracji  N31 Roberta Sowy. Pod czujnym okiem Mistrza i jego kucharzy uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko gotować, ale też podpatrzeć i podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki.  Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru.  Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój

Bon appetit mon amie
W stylu bydgoskim 156

być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło!Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały(...)się obraz wyjątkowego tortu bezowego - dacquoise (czyt.: dakłas - na co sama bym w życiu nie wpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada ona za mdlącymi słodkościami, to ciacho wybitnie przypadło jej do gustu. Reszta domowników, ze mną na czele, podziela jej pogląd - torcik jest wyjątkowy. Słodka beza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego - recenzja 85

Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego" to książka dla dzieci, której autorem jest Marcin Morteka .  Jest do nabycia na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . Książka należy do serii opowiadań o wesołym wikingu , który z pewnością zaskarbi sobie sympatię niejednego dziecka. Idealnie łączy w sobie 9 baśniowych opowiadań z pysznymi przepisami - prosto z Szepczącego Lasu. Dlatego nie jest tylko zwykłą książką kucharską(...)wpleść motyw jedzenia oraz wspólnego gotowania . Po każdym opowiadaniu umieszczony jest przepis z instrukcją "krok po kroku" - jak przygotować daną potrawę. Oprócz klasycznego opisu znajdziemy też wersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których nie burczy w brzuchu, Smocza jajecznica... To tylko niektóre pyszności będące smaczną inspiracją dla dzieci i ich rodziców!   Ocena wizualna

Di gotuje
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 201

szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki cukru białego3/4 szklanki mieszanki dowolnych słodkości- ja użyłam M&M'sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę(...)słoika. Przyklej na wieczko candy canes jeśli chcesz, obwiąż słoik świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA:W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos

Gotowanie to kochanie
Tymiankowy eksperyment 160

Jest środek sierpniowej nocy. Za oknem pohukuje sowa. Cisza i spokój. KonQbek drzemie w futerale, na jego głowie (a czasem na szyi- to się zmienia dość cyklicznie) śpi Kicia Co Jeszcze Nie Zarobiła Na Imię. Ja mam wrażenie, że ogarnęłam wszystko co miałam na dziś w planach i postanowiłam zaprosić Was na "night baking". Upieczmy coś razem. Proponuję cytrynową babkę(...)nalegam. To może być cokolwiek. Byle dało nam szansę pocelebrować tę wieczorną ciszę i spokój. Bo przy czym nie zasypia się lepiej, jak nie przy aromacie świeżego ciasta? Zacznijmy od tego, że w naszym ogrodzie ciężko jest po prostu skosić trawę. Jeśli śledzicie mirabelkowego Instagrama, to możliwe że zauważyliście zdjęcie wielkiej michy oregano z naszego trawnika. Właściwie powinnam trawnik umieścić

les mirabelles
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 148

codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą pokusić się o testy w tygodniu. Warto.Składniki:zaczyn250ml piwa2 łyżki zakwasu żytniego50g mąki pszennej chlebowejciasto właściwe170g mąki pszennej chlebowej330g mąki pszennej zwykłej10g soli250ml wodyprzygotowany(...)dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zostawiamy przykryty ściereczką na 20 godzin.Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie

W kuchni wieczorem
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 135

ciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-)  Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-)  Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany  Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku