łyżeczki Sól szczypta Cappuccino 50g Cukier waniliowy 1 opakowanie Mleko 1 szklanka Jajko 1 jajko Masło pół kostki Polewa Czekolada […] The post Babeczki sowy – muffiny sowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka nabiera innego wymiaru :) Składniki: 200 gram mąki
W kuchennej krainieRobert Sowa potrafi pięknie opowiadać o wyczarowanych na naszych talerzach potrawach Bardzo się ucieszyłam, kiedy dostałam zaproszenie z portalu Polska Gotuje na warsztaty kulinarne. Moja radość była tym większa, że ich tematyką były mięsa, czyli coś co w mojej kuchni gości najczęściej. Nigdy wcześniej nie byłam na tego rodzaju imprezie i muszę w tym miejscu oddać cześć i chwałę Biedronce(...)która napisała cudowny poradnik [klik] dla takich żółtodziobów jak ja :) Jeśli kiedyś będziecie wybierać się na warsztaty, zajrzyjcie do niego koniecznie! Warsztaty rozpoczęły się w restauracji "Sowa i przyjaciele" przy ulicy Gagarina 2 w Warszawie. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w wystroju jej wnętrza! Połączenie elegancji i ciekawych, ale nie narzucających się dodatków to coś, co do mnie
Kraina Tysiąca SmakówJeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadłoTort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również
Smaczne ZdrowePrzepis pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.Te słodkie cuda robi się błyskawicznie a smakują rozkosznie, niczym najlepszy miodek z Kubusiowej spiżarni. I nie tylko dzieci uwielbiają
bistro mamaPrzepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :)Składniki:400 g maki tortowej125 g margaryny250 g cukru2 jajka3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy
Bon Appetit Małgorzatywyciskania masy na samym dole w poziomych liniach (nie dookoła) i idziemy ku górze. Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godz (najlepiej na całą noc). Oczy, uszy, dziób sowy układamy na torcie przed samym podaniem, ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w kontakcie z bitą śmietaną. Jeżeli ktoś lubi masy maślane można śmiało próbować. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia
Malinowe PocałunkiPomysł na wykorzystanie nadmiaru kań - smażone sowy marynowane w zalewie octowej. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna przekąska na słono. Takie sowy idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Zachęcam do przygotowania 😋 Składniki na 2 słoiki 0,5 l: 10-12 kapeluszy z kani (in. zwanych sów) sól, pieprz olej do smażenia 2-3 jajka bułka tarta(...)wody 0,5 szklanki octu 10% kilka listków laurowym kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 płaska łyżka soli 3 czubate łyżki cukru Sowy umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze obtoczyć
Ugotowaćchlebek pomijamy ten etap). Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy z serkiem wiejskim, wykładamy na chleb. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, układamy na kształt oczu sowy i jako słońce. Oliwkę kroimy w plasterki i robimy z nich źrenice oczu. Z liści sałaty robimy skrzydła i grzywkę tu dodając jeszcze przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy(...)pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku
W kuchennej krainieJeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie) to zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić(...)pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza, przyprawić solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej. Kapelusze sowy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło
UgotowaćNajlepsze świąteczne życzenia od Sowy! Świętujcie tak, jak lubicie najbardziej
Zdrowa Kuchnia SowyŚwiąt pełnych radości, smakołyków i czasu dla siebie życzy Wam Sowa
Zdrowa Kuchnia Sowy