sos jak u chińczyka - 26 przepisów (strona:2/2)

Chow mein z wołowiną po tajsku 163

Zaczął chodzić za mną chińczyk. Chodził, chodził i wychodził, jednak nie poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej(...)papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam  W pierwszej kolejności warto przygotować makaron. Gotujemy wodę, następnie ją solimy. Gdy woda się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy makaron, pozostawiamy

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. 142

Witam ! Dziś chciałbym wam przedstawić przepis na szybkiego oraz bardzo taniego chińczyka. Jest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o : Składniki : - ketchup 4 łyżki  - 1 łyżka cukru  - 1 łyżka octu - 1 szklanka bulionu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej  - kawałek chili  - ząbek czosnku - 3 łyżki(...)powinniśmy zrobić jest ugotowanie ryżu co jest na tyle proste ,ze nie będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku

Wspólne smaki
Smażone krewetki w tempurze 147

Chińczyk" vol.3 - krewetki. Zrobione inaczej niż zawsze, uwierzcie jak będzie smażyć te cudeńka, to przejdzie wam przez myśl " Już wiem już, co tak pachnie u chińczyka". Niestety tak specyficznie pachnie ta panierka "tempura", na szczęście smakują 100 razy lepiej niż pachną. Nie m co się zrażać zapach jest spowodowany przypalającą się mączką ryżową. Tą panierkę jest ciężko podrobić, więc musimy(...)garść grzybków mun - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki

Zainspiruj się kuchnią
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 174

dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki są dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska(...)lokalu.  W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów gier planszowych. Z czasem bistro zapełniło się studentami, którzy przy piwie spotkali się na kilka partyjek np. chińczyka. Jeśli chodzi o minusy to moim zdaniem obsługa jest trochę ospała. Przy niewielkiej ilości klientów, dwie dziewczyny za barem nie miały zbyt wiele pracy, a mimo to niezbyt interesowały się sprzątaniem stolików

Pasja Smaku
Kurczak curry 279

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię. A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku wracam na uczelnię(...)opcjonalnie) 2-3 płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku. Robiłam kiedyś z inną i mi nie podeszła. 2 łyżki sosu sojowego 1litr bulionu lub woda i kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić

Fabryka pomysłów
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 120

błonnik, białko, witaminy A, B oraz C. Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu. Bób. Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie. SKŁADNIKI :   100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany             szczypta soli(...)Sos czosnkowy SKŁADNIKI:   1-2 łyżeczki  soku z cytryny             1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego  2-3  łyżki  majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd

w mojej kuchni
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 167

Idę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się im w zamyśleniu, rejestrując wszystkie istotne różnice. Ale czy to ważne, kto jak wygląda? Liczy się to, co w głowie i w sercu. Spuszczam wzrok, zawstydzona swoją płytkością. Sushi. Debiut mój w tym temacie(...)ułatwia formowanie) - 2 woreczki 4 łyżki octu ryżowego 3-4 listki sushi nori 1 łyżeczka wasabi 1/2 małej cukinii zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 serka kremowego do podania: sos sojowy Ryż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentu zagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmuję z woreczków, mieszam z octem ryżowym

W kuchni Karmel-itki