potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina(...)całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano
Mango Papajaktórym przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej(...)Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed spożyciem. Izraelski kuskus niestety nie jest łatwo dostać, więc bez wyrzutów sumienia możecie go zastąpić drobnym makaronem, np. orzo (w kształcie ryżu) czy muszelkami, kaszą quinoa, perłową lub bulgur . Z kolei za moghrabieh rozglądajcie się w sklepach
Chilli Czosnek i Oliwapierwszego kęsa zakochałam się w tym daniu i już na stałe zagości w moim jadłospisie ;). Polecam podawać z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii. Składniki: 2 piersi kurczaka ok. 400 g pieczarek 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)dokładamy do kurczaka i cebuli.Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę. Podajemy z kaszą jaglaną, ryżem białym/ brązowym, ziemniakami lub grzanką . Przepis zaczerpnięty /ugotujmyto.pl/ Bon Appetit
Pudełko rozmaitościrazem skorzystałam z przepisu Basi . Chlebek z masełkiem i domowy paprykarz, pycha. Składniki: 1 makrela wędzona 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 duża cebul 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku 3 liście laurowe 1 puszka pomidorów bez skóry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia(...)grubych oczkach, dodaję na patelnie i chwilę podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę zmiksować). Podlać trochę wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 15 minut. Makrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną makrelę dodać na patelnie, doprawić w razie potrzeby. Wyjąć liście laurowe i chwilkę jeszcze
talerz przyjemnościUczyć się można zawsze i od każdego. Nawet od kogoś, kto robi pierwsze kroki w kuchni. Ostatnio moja siostra - studentka - wyszukała przepis na kurczaka w pikantnym sosie z chili i imbirem. Danie wyszło pysznie! Przyznaję - trochę jej tego kurczaka wyjadłam;) Następnego dnia sama zrobiłam dużą porcję dla siebie i swojej rodzinki. Tym razem role się odwróciły - to Daria kontrolowała(...)rozdrobnionymi pomidorami. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente
Kulinarne Inspiracjepieprzem, podsmażyć. Następnie dodać do kurczaka serek i śmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego. 1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje Pobierz
KuchniaWeDwoje.pldanie w zasadzie robi się samo, tzn. zapieka Przepisów na klopsiki jest sporo na blogu. Klopsiki można przygotować w wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty(...)curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Smaki Przyprawy i Kolorysmażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty(...)curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowaprzetestować ten przepis. Pomimo pewnej czasochłonności jest on w gruncie rzeczy całkiem prosty do wykonania, a efekt smakowy – naprawdę rewelacyjny. Minimalnym wysiłkiem można też sprawić, że potrawa podana z ryżem, a także użytym do jej przygotowania anyżem czy papryczką chili, będzie też dobrze wyglądać. Na pewno można zrobić takim daniem wrażenie na gościach, doskonale pasuje też do naszej kategorii „kolacja(...)anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Trawę rozbijamy lekko rękojeścią noża. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie
Kulinarna Pokusakuchni skandynawskiej. Innym charakterystycznym smakiem tamtejszej kuchni jest łączenie smaków słodkich i kwaśnych, co idealnie oddaje sos, który dziś przygotowałam. Słodko - kwaśny sos koperkowy okazał się fantastyczny i później wyjadałam go tylko z ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam! Składniki : 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie pierś) 1 cebula duży pęczek koperku 250ml wody(...)miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem. Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać i podawać. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Codzienne GotowanieLubie szybkie dania obiadowe. A taki jest właśnie ten sos. Możecie podać go z makaronem lub ryżem. Nam lepiej smakuje z makaronem ale to kwestia gustu. Może się skusicie i zrobicie taki na obiad ? Szybko i smacznie - to jest to :) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniGotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i zagęści. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnikukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą polenty
Kopystką po garachjarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients: 1/4 cup soy sauce 2/3 cup beef or chicken stock
karmelowy