zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie(...)Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone
Z Majeczką w kuchnicebulę, wymieszać ją z ketchupem i miodem, potem wyłożyć na żeberka, a następnie bach- do piekarnika- i na 2 godziny zapominamy o mięsie :) Jako dodatek polecam ryż, który fantastycznie smakuje w połączeniu z sosem i ogórki kiszone, które orzeźwiają całość. Przygotujcie koniecznie, gdyż smak tego dania na pewno Was nie zawiedzie :) * żeberka wieprzowe- 1,5 kg * cebula- 3 duże
Kraina Miodem Płynącawymyśliłam z potrzeby chwili (i przy okazji porządków w spiżarni). Jest bardzo smaczna, chrupiąca, z mnóstwem warzyw. Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ryż dokładnie ostudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć
Cakes By Kejtpopularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (odsączonego) - puszka kukurydzy - 1 duża cukinia - 2-3 średniej wielkości marchewki - cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki kremowego serka kanapkowego - 2 łyżki musztardy - kubeczek
Kuchnia Elliesushi Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) Świeży filet z łososia 300 g 1 ogórek Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sezam Sos sojowy Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie(...)nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec. Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJawstępnym komponowaniu składników nie było. Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa. Składniki: (duża porcja dla 3 - 4 osób) 2 szklanki suchego ryżu basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek
Kuchcik gotujeŁączymy obie kule tworząc główkę i tułów misia pandy. Przygotowane elementy nori "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z ryżu i delikatnie je dociskamy. Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chili itp. Moje posty
Słodka StronaSKŁADNIKI: - 6 liści kapusty - ok. 25 dag suszonych grzybów - pół woreczka ryżu - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania SKŁADNIKI NA SOS: - wywar z ugotowanych grzybów - ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęstnienia, więc według uznania) - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40 min. ). Liście kapusty sparzamy
Zdrowie na języku :Pmiałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich(...)Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan
Kuchnia po mojemuchilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia 400 ml mleka kokosowego 3 kaffir lime liści 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka ryżu jaśminowego pokrojona pietruszka Wykonanie: przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce. Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki(...)całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego. Pozostawić na małym ogniu ok 10 min. Do mleka dodać rybę , zagotować, zmniejszyć gaz I pozostawić na ogniu 3 min. Zagotować ryż , po ugotowaniu dodać duużo :) pietruszki I wymieszać. Gotowe :) Podajemy z ryżem. Życzę smacznego
Smaki Edytyjest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy(...)kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy
Czerwona PorzeczkaWyjąć klopsy z sosu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu, zagotować. Wyłączyć gaz, wlać śmietanę. Klopsy włożyć do sosu, obsypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem. Smacznego
Kuchnia PokoleńTroszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać
Magiczne Życie Martysól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać(...)śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez
Kuchnia Danusiwyraziście i smacznie! Składniki (na 4 porcje): 200 g suchego ryżu (krótki, kleisty) 1 cukinia 1 ogórek 1 marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego(...)minutach. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Oddzielić żółtka lub całe jajka usmażyć w formie sadzonych. Na dno większej miseczki wyłożyć porcję gorącego ryżu i ułożyć na nim promieniście wszystkie składniki. Sos można wyłożyć jako jeden ze składników. Na środek wbić żółtko lub położyć usmażone jajko. Wymieszać wszystko i jeść
zadanie-gotowanie