Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól(...)pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo
Przepisy i porady kulinarneczym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieszukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego(...)bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy
Czerwona Porzeczkazaczyna się właśnie w jelitach. W tradycji perskiej jogurt zajmuje ważne miejscie i towarzyszy licznym daniom. Persowie jedzą jogurt (zmieszany z szpinakiem, doprawiony przyprawami) do ryżu. Daje to coś w rodzaju sosu. Popijają również jogurtem (tzw durh) do posiłków. Tu tytułem ciekawostki lub użytecznej informacji … Warto wiedzieć, że im jogurt jest świeższy, tym więcej w nim bakterii. Data ważności(...)piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia francuska: Inne wpisy o kuchni perskiej Sekrety kuchni perskiej Jak gotować ryż? 12 powodów, dla których warto jeść ryż. Enregistrer Enregistrer Enregistrer 2,252 total views, no views today Tweetnij The post Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. appeared first
MODA NA BIOwystudzenie ryżu), a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Ryż możecie zastąpić również makaronem. Polecam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): 1 1/3 szklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego 1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula) sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu
MyCookBook.plpomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marc hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują(...)wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa są już bardzo miękkie wyjmujemy je, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i podobnie jak pomidory - blendujemy. Do zupy dodajemy opłukany ryż i przyprawy: sól, pieprz, paprykę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz szczyptę cukru do smaku. Gotujemy
Walijskie Pichceniepatelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :) Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym Składniki na 2 porcje: 4 kawałki białej ryby świeżej lub mrożonej (u mnie mrożony dorsz w kostce(...)patelni rybę, wlewamy wino lub bulion i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 5 minut. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniŁosoś teriyaki z bok choy i shiitake to szybkie, aromatyczne i smaczne danie. Wystarczy przygotować sos teriyaki, włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia. 25 minut w nagrzanym piekarniku i łosoś teriyaki już jest gotowy. Pyszne danie jednogarnkowe! Rybę można podać z ryżem. Próbowaliście kiedyś shiitake ? Są to jedne z najsmaczniejszych grzybów jakie jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby(...)soczysta i smaczna. Bok choy i grzyby wyjmij po 15 minutach. Podkręć piekarnik do 250ºC i piecz łososia do 25 minut. Podaj rybę z ryżem, soba lub tylko z bok choy i shiitake. Polej sosem, posyp uprażonymi nasionami sezamu i pociętą w piórka dymką. Smacznego! The post Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniateż robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej * olej rzepakowy do smażenia(...)Sos pomidorowy : * mały słoiczek przecieru pomidorowego * pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu * łyżka kwaśnej śmietany * sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie : Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie
Magiczne Życie Martymama robi najlepsze na świecie gołąbki, nie mam szans ją doścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować(...)szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły. Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki umieścić
MarciochaKucharzysłomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Okra wymaga dodatkowego przygotowania. Należy ją obgotować(...)grzyby i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać liście bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem, najlepiej w głębokich talerzach. Każdy ma swój ulubiony stopień ostrości dania więc ja papryczkę chilli
Jemy Pijemyuzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować). Ale w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa, tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana podczas warsztatów , aby pokazać, że kuchnia wegańska jest również umami (z japońskiego — pyszna). Kilka słów(...)wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty
Food Squarekapusta włoska – ok. 50 g * mały por – 1 szt * cebula dymka – 2 szt * sos sojowy – 4 łyżki * jajko – 2 szt * olej – ok. 50 ml * sezam – 3 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko. Marchew obieramy , kroimy w zapałki. Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka(...)patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw. Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż. Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem sojowym. Energicznie mieszając doprowadzamy do ścięcia. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy sezamem. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkoświeżej kolendry; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżka sosu Worcestershire; Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco; 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Papryki oraz jalapeno umyć, osuszyć, oczyścić z nasion(...)Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami dodać ugotowany ryż, posiekany szczypiorek wraz z dymką oraz skórkę startą z limonki i wymieszać. Przyprawić sosem Worcestershire, ostrym sosem, sokiem z limonki oraz solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze(...)dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki