sól i pieprz do smaku pęczek pietruszki do dekoracji 200g (dwa woreczki) ryżu parboiled Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym tłuszczu. Krewetki wrzucamy na patelnię- ja zazwyczaj nie mam czasu ich rozmrażać, a wodę, która z nich wypływa odparowuję do otrzymania gęstego sosu. Żubrówkę(...)bardzo drobno siekamy- ma ostre listki i zbyt duże kawałki będą wyczuwalne w potrawie. Listki dorzucamy do krewetek i cebuli i mieszając podsmażamy do momentu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką
les mirabellesjest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną
Pora coś zjeśćniestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz(...)masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree. Smacznego
Kuchenne Wariacjemniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan
More food, love and dreamsjest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki
Słodka Stronapyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania https://www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam(...)przygotuję gołąbki: Do miski daję ryż, odciśniętą kapustę, mięso mielone, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam (wyrabiam) dłonią - z tak przygotowanej masy będę formowała gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego smaruję niewielką ilością oleju. W dłoń nabieram masę i formuję kulkę, uformowaną kulkę (gołąbka) układam w naczyniu żaroodpornym jedną koło drugiej. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam
Uwaga Babcia Gotujeryż trzy kolory. Zrobimy ją bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko. 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 5 plastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną
wesoła kuchniarybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem. Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 4 czerwone papryczki pocięte po skosie(...)cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru i papryczki. Wszystko razem mieszamy, gotujemy 6-8 minut i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis: (1 porcja) kawałek tofu (ok.100-150g) 3-4 duże łyżki pure z dyni hokkaido porządna łyżka masła orzechowego (ok.30-40g) jasny i ciemny sos sojowy słodka i ostra papryka, kminek rzymski, czosnek granulowany sól, pieprz ryż (jaśminowy) ew.brokuł/kalafior szczypiorek Tofu pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, dodać kilka łyżek wody
More food, love and dreamsmięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę drobno siekamy(...)mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego :) 1 porcja - 486 kcal: - białka - 27 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany - 43 g - błonnik - 1,8 g Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjeugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować 5 minut. Odcedzić wodę. W kolejnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie, energicznie mieszając, wlać szklankę mleka. Sos zagotować(...)zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego
kuchnia doskismaczny obiad. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Ja tym razem zagapiłam się i ryż za bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego(...)wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak
talerz przyjemnościłyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry(...)następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple DishMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchen