sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:78/345)

Szaszłyki drobiowe z pieczonym żółtym ryżem. 209

Witajcie :) miały być szaszłyki z grilla ale że była brzydka pogoda więc upiekłam je w piekarniku razem z ryżem. Powiem Wam że wyszły pyszne, do szaszłyków podałam sos Madziarów FolWark. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki : 5 piersi z kurczaka 2 papryki czerwone 2 duże cebule 2 łyżki domowej vegety   1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)ryż już troszkę napęcznieje dodajemy masło i mieszamy. Ryż można piec w tym samym czasie co szaszłyki na niższym poziomie piekarnika. Ryż pieczemy tak długo aż będzie miękki i dobrze napęcznieje tak około 35/40 minut. Do szaszłyków polecam sos madziarów FolWark

Sama słodycz i szczypta chili
Sushi! 249

minut (papier wchłonie nadmiar wilgoci). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy(...)rozklejania). Taki rulon, w zależności od upodobań, kroimy na 6 lub 8 kawałków bardzo ostrym nożem, przy jak najmniejszej ilości ruchów. Zajadamy maczając w sosie sojowym i przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych :) *dzięki temu ryż nie klei się do rękawiczek Jeżeli chcemy przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej. Do niego możemy już wsadzić

My Culinary Art
Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki 196

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby. Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi 8-10 cebul 1 puszka ananasa

W garach u Gosi
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 227

sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Niedzielny obiad, schab pieczony w mleku 356

czysty sos. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny

Kuchnia Pokoleń
Risotto z soczewicą i kurczakiem. 184

Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 duża cebula 1 pierś z kurczaka 200 g ryżu pieprz, sól, papryka słodka mielona, papryka wędzona mielona, bazylia, czosnek granulowany Soczewicę płuczemy, następnie zalewamy wrzątkiem około 1,5 cm nad poziom soczewicy, doprawiamy solą oraz papryką wędzoną - gotujemy do miękkości. Pomidory doprawiamy solą, czosnkiem oraz bazylią. Cebulę kroimy(...)następnie dodajemy pomidory oraz soczewicę, razem z wodą. doprawiamy papryką słodką mieloną, papryką wędzoną oraz pieprzem, gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty sos. W między czasie próbować i jeśli jest taka potrzeba dosolić.  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy go do naszego sosu i dokładnie mieszamy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Domowe sushi 219

puszkowane. Polecam  łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam świeżego ogórka, awokado, marynowaną tykwę, białą rzepę, świeżą paprykę, sałatę, kremowy serek. Co kto lubi :) Porcja dla 2-4 osób: 250 g ryżu do sushi (powinien być specjalny do sushi-ma mniejsze(...)łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy miska z zimną wodą mata bambusowa Ryż płuczemy kilkakrotnie, aż odlewana woda będzie przejrzysta. Przesypujemy go do garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na kuchence. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień

Zawsze głodna!
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 211

niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki

Passions hobbies life
Ryż z kurczakiem po azjatycku 233

szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku

czarrna od kuchni
Kurczak z warzywami po chińsku 236

łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki curry sól słodka i ostra papryka olej do smażenia 4 torebki ryżu  Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy(...)smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami

Bajeczna Kuchnia
Kotleciki ryżowe z soczewicą 219

Smaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemów Składniki na około 10 kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka(...)Krok 1 Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Krok 2 Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji. Krok 3 Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem function load(url, callback

Kuchnia Bazylii
Gołąbki w kapuście pekińskiej 250

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody(...)Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię

Kuchnia Danusi
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 183

podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam w piekarniku

potrawyregionalne