Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem w piekarniku. To już
Kuchnia PokoleńDorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz … i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj. Składniki(...)patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko
Ugotowaćtaki trochę awaryjny i recyklingowy ponieważ wykorzystałam do niej resztę ryżu i kukurydzy jakie zostały mi po obiedzie. Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól, pieprz sos(...)łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy EV Do dużej miski wkładamy ryż, pokrojona w kosteczką paprykę, odcedzona kukurydzę, posiekaną cebulę oraz odsączona i rozdrobniona makrelę. Mieszamy składniki sosu. Całość polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki może podwoić składniki sosu. Sałatkę chłodzimy w lodówce i podajemy. Przede mną jeszcze degustacja pate
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI (4-6 porcji) 300g mieszanki owoców morza 300g krewetek tiger 1,5 szklanki ryżu arborio 200 -250 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chilli 1/2 średniej wielkości pora 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 duże(...)minuty. Spażone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy 2-3 min. Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował. Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później. Dodajemy skrórkę otartą z 1/2 cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę
DefinicjaSmakuGotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć: 1 średnią marchewkę - obraną i posiekaną 1 średnią pietruszkę - obraną i posiekaną 1/4 średniego selera - obranego i posiekanego 2-3 średnie
peggiwkuchniplasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki(...)patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać
Kulinarny karnet Christopheraczasie w przetworach, a jeszcze wiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki(...)rondla wkładamy wszystkie podane składniki, dusimy na małym ogniu przez ok. 45-60 minut, wyjmujemy liście laurowe i blenderem miksujemy pozostałe składniki. Jeśli chcecie mieć umiarkowaną ostrość sosu ( ja tak robię ze względu na dzieci ), to razem z listkami laurowymi wyciągam również paprykę chili i zostawiam tylko zwykłą czerwona paprykę, wtedy ostrość jest umiarkowana. 3. Powstały gładki sos odparowujemy
Apetyczna babeczkacałość lekko zredukuje się i zagęści. Powstaje pyszny, aromatyczny sos, którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz ryż smażony z kalafiorem . SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu(...)patelni. Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki miodu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Polewamy kurczaka
cool and mintySoczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15 skrzydełek 4 łyżki jasnego sosu sojowego 0,5 szklanki wody 2 łyżki miodu olej Skrzydełka myjemy i obcinamy lotki. Obsmażamy delikatnie na oleju i przekładamy do garnka. Do sosu, który pozostał na patelni wlewamy
Salonik smakówmnie samej takiego upokorzenia. POZOSTAŁE SAŁATKI: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta(...)kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa 13. Sałatka szpinakowa
Wypisz WymalujMieszankę kupić można tu: KLIK . Dla sałatkożerców coś na ząb: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą(...)pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa 13. Sałatka szpinakowa z kawiorem 14. Sałatka szpinakowa
Wypisz Wymalujcebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno
Marder&Marder Manufacturetego kurczaka po węgiersku czyli kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cebuli a dla tych co lubią i chili;) Podaję go z ryżem. Jednego dnia jemy kurczaka po węgiersku a następnego dodaję do sosu śmietanę i już mam kurczaka po bułgarsku. Polecam! Kurczak po węgiersku – składniki: 7-8 kawałków kurczaka (u mnie podudzia) 2 puszki pomidorów
UgotujmyTo.plsezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie. Produkowany jest według oryginalnej receptury. Aksamitna, kremowa konsystencja i doskonale skomponowany smak sprawiają
Kuchnia z widokiem na ogródduże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska