przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam
Fabryka pomysłówpieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym etapie wyjmujemy brytfankę, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami sosu z masła i soków spod pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap czwarty Temperatura - 150 ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut Po tym etapie kurczak powinien być(...)pieczenie może i jest nieco wymagające, ale wierzcie mi - warto! Kurczak jest gotowy i smakuje niezwykle! Ja swojego podałam z puree i prostą sałatką z ryżu, czerwonej fasoli i kukurydzy, ale pasuje do niego też kokosowy ryż i inne nieco "egzotyczne" dodatki. Smacznego
Cooking Monsterosolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
Szczęśliwa kuchniamało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :) Poziom trudności(...)kaszą, np. jaglaną · ziemniakami · ryżem · surówką Zaczynamy od dokładnego opłukania grzybów , które następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy na gaz, żeby się trochę pogotowały. Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie
Bazując na smakujakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja(...)chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii
Smaki Przyprawy i Koloryprzyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku pierś bez kosteczek, włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką(...)ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek podajemy fasolkę(...)podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego
vegetanieosolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja(...)chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii
Kulinarna rozmowaCześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na meksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka(...)pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - szczyptę chili - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu, tymianku oraz granulowanego czosnku 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę
Bez Cebuligotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko(...)dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną
O kuchni z uczuciemimituje ryż i paluszkami krabowymi z dodatkiem warzyw i aromatycznego koperku . Sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży koperek ser żółty (opcjonalnie) jogurt grecki / śmietana majonez musztarda pieprz kolorowy sól cukier do smaku (opcjonalnie) WYKONANIE(...)pokrojone wcześniej składniki. Dodajemy zmielony pieprz, sól oraz majonez ze śmietaną/jogurtem i odrobiną musztardy. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby sałatka połączyła się ze sosem. Jakie są Wasze ulubione sałatki na wiosnę
Zofianagotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić. Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę. Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje(...)patelni i przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie
Mix smakumieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy sok z limonki łyżeczka imbiru szczypta kuminu i papryki słodkiej kolendra świeża Wykonanie: Na oleju(...)lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu unosił się w domu jeszcze jakiś czas, ku mojej uciesze. Podniebienie rozpieszczone. Wam też życzę smacznego
Mama z miastaliście 5 min. Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną. W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem mieszamy. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków. Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty(...)gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty. Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min. Sos pomidorowy kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana pieprz cukier W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową. Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym
Klaudynkowa kuchniaBardzo dobry gulasz, można go jeść z kaszą, ryżem, ziemniakami itp. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera(...)maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi pośpiechu. Doprawić do smaku. Można sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i dolanej do gotującego się sosu
Kuchnia Pokoleńsmaki. Makaron ryżowy dodaje sałatce efektu zaskoczenia. Można ją podać na śniadanie lub kolację. Idealna na imprezy i do lunch box'u. Składniki: 150 g makaronu o kształcie ryżu 200 g szynki konserwowej 1 ogórek gruntowy 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 czubate łyżeczki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i dodajemy koperek. Majonez i jogurt razem mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany sos wylewamy na sałatkę. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domutortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do niego czerwoną fasolę, kukurydzę, świeżą paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, pomidory suszone pokrojone w kostkę, wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść startego sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli(...)serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u MonikiMakaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami ( KLIK ). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu. Składniki: 3 jabłka sok z cytryny cynamon cukier do smaku 1 goździk woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody + makaron Sposób wykonania: 1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić(...)trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły. 2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści. 3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Anibiała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekany mieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka(...)skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię