Coraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim(...)dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
Kuchnia od dwojgaKotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula, 6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 4 łyżki płatków jaglanych. Wykonanie: Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy
Jeść, by żyć w zdrowiustudzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca(...)ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ). Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym, ale możemy zjeść również i bez sosu. Jak tylko lubimy :) Gorąco polecam Wam przepis na gołąbki zapiekane które znajdziecie tutaj . Są bardzo aromatyczne, zapiekane w sosie pomidorowym, dzięki czemu
NiePieprz.plsoku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Proponuję podawać z ryżem :) Smacznego
Czerwona Porzeczkawrzucić pokrojoną cebulę , chwilkę podsmażać następnie wrzucić pieczarki , przyprawić do smaku , sola i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać. Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu , boczne boki liścia składamy(...)łyżki masła . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna Kuchnianiezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką(...)makaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Dodatkowo 150 g sera żółtego Instructions kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety
Wędrówki po kuchniPulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą
królestwo garówsól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka masła 2 lampki czerwonego wina 3-4 platserki cytryny 6-8 ziaren jałowca Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i zalewamy winem. Gdy odparuje dodajemy wodę, sól i gotujemy risotto. Na osobnej patelni prażymy sezam na brązowo. Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon(...)wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego
Kuba Gotujemałych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki(...)parze (parowaru) posypujemy posiekaną cebulą, posypujemy przyprawami, skrapiamy spora ilością soku z cytryny i ,,parujemy" ok 20 minut. Do obiadu podałam sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z sosem koperkowo-ziołowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniJeśli chodzi o bakłażan to najczęściej stosuję go w formie duszonej z innymi warzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej
Głodni Wrażeń - fit przepisygołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując(...)siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny. Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy
Ze smakiem i z pasjączasu lub pomysłu na obiad to stawiam na prostotę. Proste nie zawsze musi znaczyć zwyczajne i nudne. Taki właśnie jest ten sos - niby zwykły, a jednak jakiś inny w smaku - wyszedł smaczny i delikatny z nutą warzyw i śmietany doprawiony ziołami. W końcu bez warzyw jak dla mnie nie ma obiadu :) Składniki na 2 porcje: 30 dag piersi(...)popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu(...)zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy! Smacznego! (: - Jako dodatek do kremu idealnie nadaje się ugotowany, sypki biały lub brązowy ryż, kuskus, grzanki z ciemnego pieczywa oraz drobno pokrojone chude mięso i marchewki z wywaru, więc jeżeli chcecie zjeść pożywniej możecie dodać do niej co tylko lubicie! (function
Symfonia Smakówząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez(...)Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100 g sera mozzarella z kulce 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem z resztą składników. Wydrążone bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym folią aluminiową i skropić oliwą. Napełnić nadzieniem pomidorowym, a na wierzch ułożyć połówki
KuchniaWeDwoje.plopakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam
w mojej kuchniSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej(...)kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać z ryżem. Pyszności, palce lizać :) Czas przygotowania bez pieczenia około 20 - 30 min. Porcja dla 2 -3 osób
Proste Potrawyprzygotowane wszystkie składniki dzieli Was nie całe 10 minut żeby rozkoszować się tymi zdrowymi napojami. Możecie je wykorzystać tradycyjnie – jako mleko do kawy czy kakao, do różnych wypieków, sosów a z mleka migdałowego przygotujecie też budyń czy galaretkę. Do przygotowania mleka migdałowego potrzebujecie (ok 600 – 800 ml): – 1 szklankę migdałów (ja wykorzystuję płatki migdałów, a jeżeli macie(...)otrzymania jednolitego płynu. Przecedźcie przez sitko. Otrzymany płyn przechowujcie max 3 dni w lodówce. Do przygotowania mleka ryżowego potrzebujecie (ok 600 – 800 ml): – 1 szklankę ugotowanego ryżu – 3 szklanki wody W kielichu miksera umieszczamy ugotowany ryż (ja wykorzystuje taki gotowany do obiadu, lekko osolony) i całość dobrze zmiksujcie. Odcedźcie na sicie (można dla ułatwienia wyłożyć gazą
Szybko Tanio Smaczniekuchni, ale nie narzekam, ja to uwielbiam! Pichcenie i siedzenie w kuchni to dla mnie sama przyjemność. Kończę ten wpis, robię listę zakupów i zaczynamy zabawę! :) Makarony, kasze, ryż darzę ogromną sympatią, najchętniej jadłabym je w każdym posiłku przez cały dzień. W związku z tym , chciałabym przedstawić kolejny makaronowy przepis. Całkiem nietypowy, gdyż botwinka kojarzyła mi się jedynie z gorącą(...)śmiało! Na pewno wyjdzie pyszne! Składniki: - 200g makaronu ryżowego - 200g tofu naturalnego - spory pęczek botwinki z małymi buraczkami - 5 łyżek sezamu - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - papryka - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżka syropu klonowego/z agawy - 0,5 łyżeczki chili Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania
Be Fit Be Strongparmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok. 5 minut(...)warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie
Plate of Joyteż lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między(...)naczyniu żaroodpornym bez przykrycia dla zarumienienia skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii
Kuchnia po mojemupieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok. 5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu(...)dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu
Na słodko lub wytrawnie