sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:256/345)

Makaronowa sałatka gyros 266

Składniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, 330g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 1 łyżka przyprawy do gyrosa, 170g papryki konserwowej, 170g ogórków konserwowych, 2 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, pieprz, puszka kukurydzy. Przygotowanie: Przygotować odpowiednio składniki: 1. Makaron ugotować do miękkości z odrobiną oleju i soli. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. 2. Czerwoną paprykę konserwową(...)Wymieszać razem.  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać łyżkę przyprawy do gyrosa i łyżkę oleju. Podsmażyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Kukurydzę dobrze odsączyć. 5. Sos: ketchup wymieszać z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Składniki układać warstwami, kolejno: 1. Połowa makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka

W kuchni u Moniki
Paprykarz z kurczaka 254

Danie z kuchni węgierskie, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami. Składniki 4 filety z kurczaka 1 cebula 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej pół szklanki bulionu z kury białe wytrawne wino 1/4 szklanki śmietanki 30 % oliwa z oliwek Przygotowanie   Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty(...)filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem

R'n'G Kitchen
Warzywa są SEXY! 166

Prawda? Jednak często o nich zapominamy.. zachwycamy się aromatycznym mięsem, wspaniałą kaszą, czy wyśmienitym sosem. A czy ktoś kiedyś powiedział wspaniała fasolka? Cudowna marchewka? Rzadko kiedy. U nas niestety też królowały dania główne, a dodatki były spychane na bok. Jednak nadszedł czas na zmian.. oj dużych zmiany! Postanowiłyśmy oddać pierwsze skrzypce warzywom! Zmienić kilka elementów swojej diety, zacząć(...)Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny

Kolizje Smaków
Zielono mi - babeczki pandanowe 192

swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen . Zainteresowanych zakupem pasty(...)Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 192

Składniki:  pęczek botwinki  1/2 cukinii  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki śmietanki do gotowania  sól i pieprz do smaku  oliwa z

Moja smaczna kuchnia
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 155

przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;).  Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami.  4. I nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka(...)ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła  1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak z suszonymi pomidorami 153

świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy kurczak się smaży, kroimy w piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek(...)minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i cebuli oraz łyżeczkę suszonej bazylii. Mieszamy i przekładamy do naczynia z kurczakiem. Do całości wlewamy piwo i odrobinę sosu z smażonego kurczaka. Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Zabieramy się za surówkę. Miętę i papryczkę szatkujemy bardzo drobno i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 227

Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut(...)oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy. Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone  na odrobinie masła. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka krabowa 7050

wiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są zdrowe, syte, szybkie w przygotowaniu a dodatkowo zawsze można zapakować je w pojemniczek i wziąć do pracy lub na uczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :) SAŁATKA KRABOWA  (2 porcje) Składniki(...)pieprz Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
POTRAWKA Z INDYKA 226

szybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym     SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE  Mięso kroimy(...)wodą, dodajemy warzywa, dusimy ok. 10-15 minut, dodajemy pomidory z puszki i ketchup . Następ nie przypra w iamy do smaku, dusi my jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem

słodki bratek
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym 162

Pyszna ,aromatyczna sałatka. Składniki 200 g makaronu w kształcie ryżu 2 papryki czerwone 200 g szynki gotowanej 10 pomidorków koktajlowych 5 ogórków gruntowych 100 ml jogurtu naturalnego szczypior sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i ostudziłem. Papryki piekłem w temperaturze 200° C ,do momentu kiedy skórka papryki nie zrobiła się ciemna (około 1,5 godziny). Następnie paprykę przełożyłem(...)naczynia i razem z jogurtem naturalnym zblendowałem na jednolitą masę. Ogórki i szynkę pokroiłem w kostkę ,pomidorki na mniejsze kawałki ,szczypior posiekałem. Wszystkie składniki wymieszałem razem z makaronem i sosem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, ryż z selerem i szpinakiem. 168

Ostrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp

Kredowe Menu
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 221

Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków(...)pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny. Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki , a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z włoską kapustą 175

Wykorzystujemy całą kapustę,  do ostatniego liścia.    Z liści ścinamy zgrubienia. Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony. Marchewkę kroimy w plasterki. Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym. Farsz musi mieć wyrazisty smak.    Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak(...)pozostałe mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.    Zapiekanka jest gotowa.    Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką  i mniam, mniam ! Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 240

wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np.  minizapiekanki z rybą i warzywami ,  zimowa sola sauté ,  nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym ,  delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem ,  proste i szybkie, wegetariańskie leczo ,  zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć(...)sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania