soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Proponuję podawać z ryżem :) Smacznego
Czerwona Porzeczkawrzucić pokrojoną cebulę , chwilkę podsmażać następnie wrzucić pieczarki , przyprawić do smaku , sola i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać. Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu , boczne boki liścia składamy(...)łyżki masła . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna Kuchnianiezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką(...)makaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Dodatkowo 150 g sera żółtego Instructions kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i mieszamy. Filety
Wędrówki po kuchniPulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą
królestwo garówsól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka masła 2 lampki czerwonego wina 3-4 platserki cytryny 6-8 ziaren jałowca Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i zalewamy winem. Gdy odparuje dodajemy wodę, sól i gotujemy risotto. Na osobnej patelni prażymy sezam na brązowo. Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon(...)wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego
Kuba Gotujemałych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki(...)parze (parowaru) posypujemy posiekaną cebulą, posypujemy przyprawami, skrapiamy spora ilością soku z cytryny i ,,parujemy" ok 20 minut. Do obiadu podałam sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z sosem koperkowo-ziołowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniJeśli chodzi o bakłażan to najczęściej stosuję go w formie duszonej z innymi warzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej
Głodni Wrażeń - fit przepisygołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując(...)siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny. Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy
Ze smakiem i z pasjączasu lub pomysłu na obiad to stawiam na prostotę. Proste nie zawsze musi znaczyć zwyczajne i nudne. Taki właśnie jest ten sos - niby zwykły, a jednak jakiś inny w smaku - wyszedł smaczny i delikatny z nutą warzyw i śmietany doprawiony ziołami. W końcu bez warzyw jak dla mnie nie ma obiadu :) Składniki na 2 porcje: 30 dag piersi(...)popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu(...)zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy! Smacznego! (: - Jako dodatek do kremu idealnie nadaje się ugotowany, sypki biały lub brązowy ryż, kuskus, grzanki z ciemnego pieczywa oraz drobno pokrojone chude mięso i marchewki z wywaru, więc jeżeli chcecie zjeść pożywniej możecie dodać do niej co tylko lubicie! (function
Symfonia Smakówząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez(...)Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100 g sera mozzarella z kulce 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem z resztą składników. Wydrążone bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym folią aluminiową i skropić oliwą. Napełnić nadzieniem pomidorowym, a na wierzch ułożyć połówki
KuchniaWeDwoje.plopakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam
w mojej kuchni