sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:245/345)

Gołąbki bez zawijania. 254

przecieru pomidorowego (ja miałam swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym na półtwardo. Kapustę pokroić dość drobno, zalać wrzątkiem. Przecedzić na sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko(...)podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania jak kto lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam 50 minut. Sos możecie zagęścić mąką, jeśli lubicie. Z tej porcji wyszło mi 10 gołąbków

Agusiowe smakołyki
Paprykarz szczeciński 173

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200

Kopystką po garach
KURCZAK TIKKA MASALA 170

piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka(...)Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach.  Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
KURCZAK W SEZAMIE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 128

łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Posypać sezamek i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić. 2. Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować od. 5-8 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą(...)zarumieni. 3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem.  RADA! Podawać z ryżem

Kuchnia Paulettes
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 173

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek  1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia(...)łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź

SzczyptaSmaQ
Turcja - nadmorski smak 111

małże nadziewane ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne różniste. I jedno jest pewne - to, czego próbowałem było zawsze świeże i nad wyraz esencjonalne... no może oprócz piwa. Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej(...)smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej - doskonałe w swojej prostocie smaku wyrób ichniejszego pieczywa Turcja to jeden wielki bazar, na którym każdy każdemu coś sprzedaje

Right Behind The Kitchen
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 238

łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej(...)smażenia). Po usmażeniu rybę odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy śmietankę i pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy szafran i całość gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową rybę podajemy z kawałkami grillowanej limonki, sosem oraz ulubionymi dodatkami

Mango Papaja
Chili con carne 144

duże puszki pomidorów, lub około 2 kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry 3 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy odrobina przecieru pomidorowego 2-3 papryczki chili łyżka sosu tabasco (ja używam zielonego) łyżka cukru odrobina majeranku słodka i ostra papryka w proszku 2 listki laurowe sól Mięso podsmażam na oleju z posiekanym chili, dodaję cebulę, czosnek i przecier pomidorowy(...)około godzinie wrzucam odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypuję przyprawy i gotuję przez następnych kilka godzin, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory same się rozpadną. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Egzotyczne curry z kurczakiem 106

weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy i dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki(...)Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Szaszłyki drobiowe z morelami 173

patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna, jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia, szaszłyki obracamy.   Z powyższych proporcji wyszło mi 11 szaszłyków(...)Moje były raczej „zrównoważone” – wszystkiego było po trochu, i w sam raz. Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI 190

Może proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu

Walijskie Pichcenie
Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 290

koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.  Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie.  Do brytfanki włożyć(...)gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym

Darcia w kuchni
Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone 178

ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone   majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz(...)stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej w lekkim dressingu

Kuchnia po mojemu
Gołąbki 169

przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem itd. w dolnej części liścia kapusty Zawinąć: liście kapusty z obu stron do środka, następnie zwijać od dołu ku górze Uformowany gołąbek powinien mieć kształt owalu KROK 4: Brytfankę posmarować(...)gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość

smacznieinatemat

Proponowane wyszukiwania