przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne(...)kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut
W Mojej Kuchni Lubięsojowego 2 łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka 2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy(...)razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Dodajemy mięso do ciasta, mieszamy dokładnie by obkleiło kawałki kurczaka. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawać z ryżem i sałatką
Gotuj z RumcajsemMarchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą(...)zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.comodrzucamy. Składniki na sos: - 500 mililitrów rosołu - 100 gramów suszonej żurawiny - 1 łyżeczka octu 10% - 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) - 100 mililitrów śmietanki 18% (słodkiej) - 3 łyżeczki mąki - pieprz Przygotowanie sosu: Pierwsze 250 mililitrów rosołu podbieramy jeszcze w trakcie jego gotowania i zalewamy nim żurawinę. Przykrywamy miseczkę z góry, by owoce dobrze się zaparzyły. Następnie przekładamy żurawinę z płynem do garnuszka(...)przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. W niewielkiej ilości rosołu, w osobnym słoiku, mieszamy śmietanę oraz mąkę, które dodajemy do garnuszka z żurawiną i mieszamy. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego i do napisania wkrótce! :) (oby szybciej niż ostatnio
Życie zamknięte w smakupapryki Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Również odstawiamy. 3. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju polędwicę - krótko i na dużym ogniu. Ściągamy z patelni. Następnie również na dużym(...)każdym razem, gdy wyparuje. 4. Dodajemy kiełki fasoli i paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mięso, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 5. Podajemy z ryżem
Kraina Tysiąca Smakówwprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata
SzczyptaSmaQzapraszamy do spróbowania przepisu rodem z kuchni greckiej. Ten sposób przygotowania piersi z kurczaka doskonale nadaje się zarówno do piekarnika, jak i na grilla. Przygotowany w domu podany z ryżem lub frytkami oraz lekką sałatą, to świetny pomysł na obiad. Wybierając przyrządzenie fileta na grillu dobrze jest go zaserwować w towarzystwie również grillowanych warzyw, opcjonalnie również z sałatką. W naszym(...)domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem
Kuchnia od dwojgakolację lub na obiad w gorące dni. Ma bardzo oryginalny dressing. Przepis znaleziony u Kasi na blogu Czarrna od kuchni . Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 100 g wędliny drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 3 kawałki papryki marynowanej 3 ogórki marynowane Winegret: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy szczypta soli(...)łyżki oleju Sposób przygotowania: Makaron ugotować, odcedzić i studzić. Kukurydzę i fasolę osączyć, dodać do makaronu. Wędlinę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu, wymieszać. Składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Sałatkę zalać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne, bezmięsne leczo, które robi się błyskawicznie. Ma lekko słodki posmak dzięki ananasowi. Można podać je jako samodzielne danie albo z ryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy(...)bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarneminutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę . .Dusimy dorsza w sosie około 5 minut. KASZA......SKLADNIKI 300 ml wody sól morska 1 łyżka oliwy extra vergine 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej(...)woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode. Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną. Naprawdę pyszne i tak proste
w mojej kuchniolej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie: Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta, płuczemy i posypujemy posiekana natka pietruszki. Paluszki surimi przecinamy na pół. Paprykę pokroiłam w dużą kostkę jak również ananasa, cebulę i cukinię. Dodajemy zawartość na rozgrzaną(...)średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego zalewę z ananasa, sok z cytryny, posiekany czosnek i mieloną paprykę. gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy do nich sos. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy jakieś 20 minut. GOTOWE
ClauditteMissCookingzazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka(...)sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół, mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku: pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowaną w rosole marchewkę, pokrojoną w kostkę. Pierś kroimy na kawałki
Walijskie Pichceniekostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko(...)dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa
kuchnia doskimojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żołądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała bo w sklepie wszystko miało(...)eliminują. A przynajmniej postaram się ten gluten zmniejszyć w naszej diecie. Przeczytałam także, że osoby mające grupę krwi 0 gorzej znoszą gluten w pożywieniu. Gluten znajduję się także w sosie sojowym, a w mojej kuchni bardzo lubię go dodawać do różnych dań. Mam do Was wielką prośbę, podzielcie się w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Może podrzucicie jakieś
Codzienna kuchnia niecodziennadostatkiem . U mnie tyle narosło,że zajadamy się nimi na okrągło . Zamiast ogórków gruntowych można użyć zwykłych długich. Można również do sałatki dodać kukurydzę. 250 g makaronu w kształcie ryżu 5 szt średnich ogórków gruntowych 20 dag szynki z indyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki aby dobrze przeszła smakiem czosnku. Polecam również inną sałatkę z użyciem
Kolorowa kuchnia Elkimnie był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć(...)50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo
W kuchni u MonikiKupiłam mega duży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych. Składniki: filet miruny jajko 3/4 szklanki płatków kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób(...)solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekkażdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne. Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy(...)gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha
Rozpustne gotowanieczas mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. 2 . Dodać "kożuch" z mleczka kokosowego ( zazwyczaj osadza się przy wieczku puszki), smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso, wlać resztę mleczka, sos sojowy, sos rybny, liście limonki i olej sezamowy, zagotować, dodać kalafior i gotować bez przykrycia 5 minut. 3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut. Wrzucić brokuła i bambusa, gotować kolejne(...)dołożyć cukinię i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać listki tajskiej bazylii, przykryć jeszcze garnek na 3 minuty. Podawać w miseczkach udekorowane zieloną cebulką i kolendrą, z ryżem jaśminowym. Zielone curry zgłaszam do akcji Panti
Kuchnia Prezydentowejmożliwości równe części. Każdą z nich lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę(...)kilka minut na każdej stronie. Najlepiej docisnąć ją kilkukrotnie. Patelnię można posmarować olejem - wtedy mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo
Kuchnia po mojemuwystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edytywcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy(...)wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edyty