sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:236/345)

Kiełbasa chorizo z patelni 110

Przygotowanie   Ryż ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem. Kiełbasę pokroiłem w grubsze plastry. cebulę w krążki. Papryczkę oczyściłem z pestek, ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, można pestki zostawić). Następnie drobno je pokroiłem. Czerwoną paprykę po usunięciu miąższu pokroiłem w paski. Wszystkie składniki podsmażyłem na oliwie z oliwek. Podlałem odrobiną wody ( tak aby zrobiło się troszkę sosu) i dusiłem

R'n'G Kitchen
Kurczak Balti 203

całą noc. Sos Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati. Notatki

Wędrówki po kuchni
Kurczak słodko - kwaśny 123

mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso się ugotuje. Dodajemy kiełki fasoli i plastry kasztana wodnego. Sprawdzamy smak, dodajemy ewentualnie jeszcze soli i pieprzu, i ponownie czekamy aż się zagotuje. Podałam z ryżem. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 143

nich ryżu, na co niektórzy, zwłaszcza panowie mają tzw. „długie zęby” :) A przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat

Smakowy Raj
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 150

colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy i ewentualnie sól dla zrównoważenia smaku. Podawać z ryżem posypane obficie

zadanie-gotowanie
Wenecki kurczak 221

cały sos-glazurę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 160 C , pieczemy około 40 minut ( w zależności, od wielkości piersi, można czas wydłużyć lub skrócić ) z termoobiegiem . W razie potrzeby , gdyby wierzch zbytnio się rumienił , można przysłonić go folia aluminiową , żeby uniknąć przypalenia . Po tym czasie wenecki kurczak jest już gotowy . Doskonale smakuje z opiekanymi ziemniaczkami lub ryżem . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 172

ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna  (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z indyka na parze z warzywami 280

ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa,  ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :) Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 2 łyżki sosu sojowego

Parowar Faceta
Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki 166

sosu teriyaki, 2 gwiazdki anyżu, pieprz  seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku. Gotujemy przez 10-15 minut . Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek. Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia. Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni ) Podajemy z ryżem

dlaSmaQ
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 210

odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati

vegetanie
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 190

właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 100 g ryżu

W kuchni Katie
STROGANOW 275

uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, dodając co jakiś czas resztę bulionu, aby uzupełnić wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką

Walijskie Pichcenie
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 208

dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurki w sosie śmietanowym 172

  Ostatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle

Aga w kuchni
Śmietankowo – ziołowy kurczak 150

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 2 szt pojedynczych filetów drobiowych sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku ( lub ząbek świeżego ) Sos : 3 małe cebulki 100 ml słodkiej, gęstej ,kremówki 30 % ( musi być żeby sos był gęsty ) 150 ml wody 4 serki topione śmietankowe ( trójkąty z zegara ) sól do smaku kilka gałązek świeżego

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowa kuchnia 136

Niełuskany ryż Soja Soczewica Ciecierzyca Sezam Siemię lniane Słonecznik A oto kilka przepisów na bezglutenowe dania i wypieki, które nie tylko są pozbawione glutenu, ale również w myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej ½ opakowania drożdży instant 200 – 220 ml wody 1 – 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy

Kuchcik gotuje
Gołąbki bez zawijania zapiekane z serem 6050

sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku. Składniki 600 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 łyżka oleju 1 mała główka kapusty 1 puszka pomidorów 200 g ryżu 1 szklanka

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 157

ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą i oliwą z oliwek. Zawijamy gołąbki. Jak zawinąć gołąbki? W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 217

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt

czarrna od kuchni
Deser truskawkowy bezglutenowy 117

ryżu. Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Musi utworzyć się dosyć gęsta masa. Truskawki rozmrozić (np. na patelni) i zmiksować. Na sam koniec truskawki przelać przez sito i pozbawić pestek. Zmiksowane truskawki (3-4 łyżki pozostawić do dekoracji!) wlać do mleka. Wymieszać. Przygotowaną mleczną masę przelać do pucharków/literatek. Ostudzić. Przed podaniem udekorować pozostawionym sosem truskawkowym

Ugotować
Wątróbki Drobiowe z Sosem Czekoladowo- Balsamicznym i Kaszą Bulgur 178

Wątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i

Blondynka Gotuje
KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE IMBIROWO JOGURTOWYM 218

któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska. Trzeba pamiętać,żeby jogurt się nie zważył,należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając. Składniki: pierś z kurczaka 4-5 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 1 szt.cebuli około 8 szt.pieczarek 300 ml.niskotłuszczowego naturalnego jogurtu łyżka kurkumy 2 łyżeczki zmielonego kminku prażone płatki migdałów do posypania (opcjonalnie) sól ryż

potrawyregionalne
Krewetki grillowane w liściach bananowca 247

Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego

Tajskie smaki
Weekend na Węgrzech - relacja 198

ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną . Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania