sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:227/345)

Sałatka z Multigrano 171

siekamy zieloną pietruszkę. Z przestudzoną mieszaną kasz i ryżu (Multigrano) mieszamy pozostałe składniki. Całość skrapiamy olejem, dodajemy soku z cytryny do smaku i przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można również (bez dodawania oleju i przypraw) podać np. polane sosem pieczeniowym jasnym – smakuje wybornie w formie obiadu

Słodkie okruszki
Gołąbki w skórkach 239

ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 98

posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu

Kolorowy Przepisownik
sałatka z pieczonego kurczaka z rodzynkami i ananasem 184

współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki rodzynek 1/2 puszki kukurydzy 1 torebka ryżu ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu słodka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 466

inaczej. Robiłam jakiś czas temu zapiekankę Gyros z ryżem , która zbiera pozytywne komentarze i wcale się nie dziwię, bo jest bardzo smaczna. Kiedy zajrzałam po nią to naszła mnie ochota na jakąś zapiekankę, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Wpadłam na pomysł, by farsz z gyrosem włożyć w naleśniki je zapiec w sosie serowym i to jest także coś wspaniałego. Jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pałki kurczaka w sosie Tikka Masala 167

kurczaka, niewielką ilością soli i zalać sosem.  Pieczarki pokroić w plastry, dodać do pałek, wymieszać.  Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać ziele angielskie, liść laurowy, po kilka kropli magii i oleju lub oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 40 – 45 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami

Nie tylko w kuchni
Papryka faszerowana jak zrobić ? 131

poddusiło, dodałam mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy. Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki.  Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut.   Całość podałam z sosem czosnkowym .          Papryka

Kuchnia na wzgórzu
Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 140

góry i na dole liścia bez ryżu. Układamy składniki na środku: surimi, makrelę i niewielką ilość wasabi.  Zwijamy rulon, aż do wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Hiszpańskie buraczki faszerowane 164

żółtka, odłożyć, białka posiekać. 3 . W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć

Kuchnia Prezydentowej
Królik w sosie winno- musztardowym 155

królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić królika na części

MarciochaKucharzy
Ryba w mleku kokosowym 127

więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona i zalewamy pozostałym mlekiem (Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy zostawić trochę pietruszki do posypania na wierzchu. Podajemy z kaszą jaglana lub ryżem

Lubczyk i Wanilia
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 177

bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około

smacznieinatemat
Nieklasyczne Chili Con Carne 186

dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa. Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie zjeść! :) Polecam wersję z ryżem lub tortillą, czyli tak, jak serwuje się tradycyjnie

Kraina Miodem Płynąca
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 184

jeszcze 10-15 minut, często mieszając. Jeśli sos się przypala lub za mocno gotuje, zmniejsz trochę ogień.  Zostaw do ostygnięcia.  Przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego! Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią Podobał

Gotowanie to kochanie
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 323

niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne do spożycia. Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.). Znika w mgnieniu oka :) Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania