sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:224/345)

Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 125

Kremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany

To co kocham
Curry z cukinią 165

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 średniej cukinii 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 słoik sosu curry Blue Dragon 2 łyżeczki curry sól sos sojowy

czarrna od kuchni
Sushi poradnik krok po kroku 180

uważać by nie uszkodzić ziarenek. Gotowy ryż powinien mieć temperaturę pokojową. I tylko taki możemy użyć do sushi - ciepły ryż spowoduje, że glony nori staną się gumowate. Miskę z ryżem przykryć wilgotną ściereczką i przygotować pozostałe składniki. Co do sushi? Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie(...)Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe

Food Square
Gołąbki w sosie pomidorowym 196

wrzątku przez około 8 minut aż liście zmiękną. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody, odstawiamy na chwilę aż delikatnie przestygnie. W tym czasie mięso mielone mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się(...)ogniu, dla mnie w ten sposób są lepsze, lecz na to trzeba mieć czas). Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i mąkę pszenną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody by sos odrobinę zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gołąbki są gotowe do spożycia a my możemy się cieszyć ich wspaniałym smakiem. Ja podaję z ziemniaczkami z koperkiem lub z chlebem

Mango Papaja
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką 179

Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem. Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka

Czerwień i błękit
TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 181

zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )  pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny

Kuchnia Paulettes
Lody Ryżowe 87

wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy do ryżu żółtka, ksylitol i mleko zagęszczone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do pojemnika próżniowego lub mniejszych pojemniczków i po ostygnięciu zamykamy w zamrażarce na min. 2 godziny. Lody wyjmujemy 30-45 minut przed podaniem. Sos przygotowujemy przez ugotowanie owoców z wodą i ksylitolem. Kiedy owoce

rabarbarowo
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 214

Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy farinha (w sklepach znana pod nazwą gari). Mieszamy łyżką drewnianą i gotujemy na wolnym ogniu. Sygnałem że pirao gotowe jest gdy mikstura zacznie przy zamieszaniu łyżką odklejać się od garnka.  Wszystko serwujemy z ryżem długoziarnistym, "wybełtane

Smaki Brazylii
Co Lila jadła w środę? 10 190

warzywa, dorzuć do nich makaron, kuskus lub ryż i obiad z głowy.  Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg pieczony w piekarniku i mix sałat. Standardowy sos do mixu to olej lniany, cytryna i ulubione zioła. Jeśli

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 163

smaku . Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze płatki.Podawać . Brokuł dzielimy na różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania . Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem

Ladylaura.
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 318

tego jakaś szybka sałatka lub makaron z cukinii ew. ryż i danie gotowe. Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki

PaleoLife
Pieczona wołowina 147

pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej

O kuchni z uczuciem
ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki 116

pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać

Tureckie Przepisy
Kurczak w kurkumie 120

miski wrzucamy mięso dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, sos rybny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy . Jeżeli będzie potrzeba można dosypać jeszcze kurkumy i doprawić do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 108

fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidory i nasiona fenkułu. Połóż papryki aby dusiły się w sosie. Przykręcaj delikatnie, aby były

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania