sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:225/345)

Pałki kurczaka w sosie Tikka Masala 188

kurczaka, niewielką ilością soli i zalać sosem.  Pieczarki pokroić w plastry, dodać do pałek, wymieszać.  Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać ziele angielskie, liść laurowy, po kilka kropli magii i oleju lub oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 40 – 45 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami

Nie tylko w kuchni
Papryka faszerowana jak zrobić ? 151

poddusiło, dodałam mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy. Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki.  Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut.   Całość podałam z sosem czosnkowym .          Papryka

Kuchnia na wzgórzu
Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 167

góry i na dole liścia bez ryżu. Układamy składniki na środku: surimi, makrelę i niewielką ilość wasabi.  Zwijamy rulon, aż do wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Hiszpańskie buraczki faszerowane 187

żółtka, odłożyć, białka posiekać. 3 . W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć

Kuchnia Prezydentowej
Królik w sosie winno- musztardowym 177

królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić królika na części

MarciochaKucharzy
Ryba w mleku kokosowym 145

więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona i zalewamy pozostałym mlekiem (Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy zostawić trochę pietruszki do posypania na wierzchu. Podajemy z kaszą jaglana lub ryżem

Lubczyk i Wanilia
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 196

bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około

smacznieinatemat
Nieklasyczne Chili Con Carne 210

dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa. Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie zjeść! :) Polecam wersję z ryżem lub tortillą, czyli tak, jak serwuje się tradycyjnie

Kraina Miodem Płynąca
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 201

jeszcze 10-15 minut, często mieszając. Jeśli sos się przypala lub za mocno gotuje, zmniejsz trochę ogień.  Zostaw do ostygnięcia.  Przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego! Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią Podobał

Gotowanie to kochanie
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 352

niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne do spożycia. Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.). Znika w mgnieniu oka :) Smacznego

Taste Of My Day
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 288

dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można

Niezły Młynek
Kuleczki Henia 186

placek na środek wkładamy startą marchewkę, nakładamy ryżu na górę i formujemy kuleczki lekko je spłaszczając. obtaczamy w otrębach. Do woku wlewamy olej, podgrzewamy i smażymy kuleczki... Po usmażeniu wykładamy kotleciki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Moim zdaniem lepiej smakują na zimno niż na ciepło....Podaje ję z sosem czosnkowym

NaKońcuJęzyka
Wegetariańska zupa Tom Kha 204

wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO

Tajskie smaki
Sajgonki 150

jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą może być przygotowanie nadzienia do sajgonek i podanie go z naturalnym brązowym ryżem). (zdjęcie dodano: 20.07.2013) A na deser lub śniadanie

Weganizm infantylny
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 137

magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom(...)koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka ryżowa bezglutenowa Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt

Tradycyjna Kuchnia