sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:222/345)

TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 206

zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )  pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny

Kuchnia Paulettes
Lody Ryżowe 114

wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy do ryżu żółtka, ksylitol i mleko zagęszczone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do pojemnika próżniowego lub mniejszych pojemniczków i po ostygnięciu zamykamy w zamrażarce na min. 2 godziny. Lody wyjmujemy 30-45 minut przed podaniem. Sos przygotowujemy przez ugotowanie owoców z wodą i ksylitolem. Kiedy owoce

rabarbarowo
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 250

Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy farinha (w sklepach znana pod nazwą gari). Mieszamy łyżką drewnianą i gotujemy na wolnym ogniu. Sygnałem że pirao gotowe jest gdy mikstura zacznie przy zamieszaniu łyżką odklejać się od garnka.  Wszystko serwujemy z ryżem długoziarnistym, "wybełtane

Smaki Brazylii
Co Lila jadła w środę? 10 218

warzywa, dorzuć do nich makaron, kuskus lub ryż i obiad z głowy.  Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg pieczony w piekarniku i mix sałat. Standardowy sos do mixu to olej lniany, cytryna i ulubione zioła. Jeśli

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 238

smaku . Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze płatki.Podawać . Brokuł dzielimy na różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania . Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem

Ladylaura.
Pieczona wołowina 176

pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej

O kuchni z uczuciem
ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki 151

pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać

Tureckie Przepisy
Kurczak w kurkumie 143

miski wrzucamy mięso dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, sos rybny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy . Jeżeli będzie potrzeba można dosypać jeszcze kurkumy i doprawić do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 131

fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidory i nasiona fenkułu. Połóż papryki aby dusiły się w sosie. Przykręcaj delikatnie, aby były

AZgotuj!
Butter chicken 221

dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry

wyzwania kuchenne
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym. A'la gulasz. Szybki obiad. 225

przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie pojedyncze piersi z kurczaka ( lub jedna podwójna ) - pieczarki 15-20 dkg. - śmietana 12%  4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
Warzywna zapiekanka 261

olej sól, pieprz 1 torebka ryżu Wykonanie :  ugotować ryż w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, połączyć z mięsem mielonym i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać mrożone warzywa, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zalać śmietaną i zredukować do gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko przełożyć

Garnkowe fanaberie
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2392

łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu

Poezja smaku
FUTOMAKI PO POLSKU 168

rodzaj sushi 🍣. Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty; są to grube rolki z minimum 4 składnikami. Moje sushi jest to wersja trochę spolszczona bo zamiast ryżu użyłam naszej polskiej i zdrowej kaszy jaglanej. Część z Was uzna pewnie, że to profanacja sushi, ale ja uwielbiam eksperymentować i uważam, że w kuchni nie ma ograniczeń - jest tylko dobra(...)łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 arkusze nori 4 listki sałaty 1/2 awokado 1/2 mango 1/4 papryki 50 g łososia wędzonego szczypiorek sezam 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu chili Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczy. Przenosimy ją do garnka

Kuchnia MagdaLeny
Słodko kwaśny kurczak 185

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego się sosu. Cały czas mieszać. Jeśli już zauważycie że jest sos gęsty nie dodawać całej mączki ziemniaczanej. Smacznego

Kuchnia Pokoleń