sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:215/345)

Kurczak po marokańsku 144

Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku.                Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki sosu ostrygowego Udka umyłam i osuszyłam

Moje Małe Czarowanie
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 139

Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako

Kuba Gotuje
z suszonym koprem ze świeżych pomidorów klopsikowa zupa... 114

wywaru zupy, dodać kucharek, pieprz, gotować z 20 minut, dodać ugotowany ryż, klopsiki, posiekany koperek i gotować z 3 minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 362

czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na  Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Nacinane ziemniaki z pieca, ziemniaki Hasselback 175

były w postaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków

CookYourself
Feijoada w wersji uproszczonej 188

zależy od mocy kuchenki). Spożywanie:  Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro).  Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola

Smaki Brazylii
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 122

kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi:   Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami

Gorący kąsek
Od czego zacząć, czyli kilka słów o MOTYWACJI 145

glutaminian sodu, guma arabska itd.  wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie

Truskawkowa Fiesta
Gołąbki bez zawijania 392

misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności

Dobra karma
Kontynentalny MIX :) 155

propozycja :  Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko(...)oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz

vegetanie
Kurczak z brukselką w sosie serowym 273

bulionu łyżka mąki 10 dag drobno startego żółtego sera Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę  :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube plasterki(...)przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około 8-10 min.) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko 232

świeżymi owocami, dżemem, jogurtem kokosowym lub wegańskim sosem czekoladowym . W każdym wydaniu są po prostu pyszne! Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój profil na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Drukuj Porcje: 12 naleśników Czas przygotowania: 20 - 30 minut Składniki: 160g mąki z białego ryżu 50g skrobi ziemniaczanej 30g maki z tapioki szczypta(...)Smażę naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie

Book of spells
Risotto z kurkami, dynią i kurczakiem 158

danie.  SKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy(...)mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę. Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę

Kopystką po garach
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 341

wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać. Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3  masy mięsnej.  Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe sushi na każdą okazję 410

jesteśmy w gronie najbliższych, estetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować ;) Gdy zdarzy się, że zostaną Wam jakieś niewykorzystane produkty, je również zużyjemy! Podczas naszego sushi-spotkania po skończeniu całego ryżu mieliśmy jeszcze trochę ryby, ogórka i awokado, które drobniuteńko pokroiliśmy, wymieszaliśmy razem, a by całość ładnie się skleiła wykorzystaliśmy odrobinę majonezu.  Z powstałej masy a'la tatar, przy użyciu(...)kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania