sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:210/345)

Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 189

sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą

Mia Cucina Sofieta
Maki-Sushi 226

pomocą maty zaczynamy zwijać. Zawijamy matę, a gdy dojdziemy do ryżu-"odwiajmy " mate w drugą stronę- nie przestając rolować naszego sushi. Drugie sushi wykładamy łososiem wędzonym, ogórkiem I szczypiorem. Po zrobieniu rolek, wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Kroimy na małe rolki. Do sushi dodajemy sos sojowy , imbir I wasabi. Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 205

oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna  warzywna sałatka / surówka

W kuchni Karmel-itki
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 292

trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki(...)bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka z grilla 232

sosie teriyaki, który jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór(...)teriyaki. Podane z oryginalną i praktyczną w warunkach grillowania poza domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne 206

placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety i terriny, więc terrina z wątróbką cielęcą podana z ciepłą chrupiącą bagietką to był strzał w dziesiątkę.  Zagościła ona również na moim świątecznym stole. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a efekt doskonały. Niezwykłe były też wołowe ogony uduszone w obłędnym zawiesistym sosie przygotowanym na bazie(...)groszkiem Było bardzo pracowicie ! Jagnięcina po neapolitańsku z zielonym groszkiem Terrina wieprzowa z suszonymi owocami Terrina z wątróbki cielęcej po wenecku Duszony ogon wołowy alla vaccinara Smażone placuszki z ryżu po florencku

Kulinarne przygody Gatity
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 321

dół. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysokim, gdyż będzie sporo sosu, i najlepiej z przykryciem. Piecz  około 5 godzin, nie krócej.  Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Zapiekane roladki schabowe FIT 822

przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu możemy ugotować ryż, kaszę, czy ziemniaki oraz przygotować smaczną surówkę. Poza tym przygotowanie roladek nie wymaga ogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie, ani nie podajemy ich w gęstych, zawiesistych sosach, stąd śmiało możemy nazwać je FIT! Spróbujecie? Składniki

Be Fit Be Strong
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 203

wszystkich bo nie zawinięte. U nas jest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej

Czarnawisienka
Kruche paszteciki z ryżem i kiełbasą. 147

było, ale tak szczerze było bardzo wiele ? Gołąbki, pomidorowa, sosy, jabłka i inne takie znamy. A ja chciałam zrobić coś innego. Coś do czego się wróci, a nie będzie to tylko jednorazowy wybryk, który powstanie na potrzeby akcji.  Przepis na ciasto ------>  KLIK 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (al dente) 0,5 kg surowej kiełbasy łyżka sezamu łyżka

Dieta moja pasja
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 401

momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać pokrojoną natką pietruszki. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą gryczaną, ryżem lub z ziemniakami

Ala piecze i gotuje
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 194

były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól

Ugotować
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 240

zatrzymać proces gotowania. To ważne, bo będziemy dodawać go do gotującego sosu i nie może być zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 191

pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypujemy na talerzach pokruszonymi orzeszkami ziemnymi Podajemy z ryżem Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Smażona ryba z koperkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 1963

Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad! 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 3 cebule dymki + szczypiorek 5 ząbków czosnku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz 100 g ryżu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę

VioletoweKucharzenie