sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:201/345)

Kurczak w aksamitnym sosie z mango 191

mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję z dzikim ryżem posypanego siekaną kolendrą. 15 Smacznego! Wskazówki Jeśli danie jest za słodkie należy dodać soku z limonki, jeśli

Book of spells
Zapiekanka Gyros-Kebab 35960

ryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego  i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się

Swojskie jedzonko
ZUPA GOŁĄBKOWA 116

sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam.                                                                     SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu

Kulinarne Fantazje Marioli
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 236

kilka razy podlej roladki odrobiną sosu, aby się nie przesuszyły. Jeśli wyciągniesz wcześniej, możesz roladki wyjąć z sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego

Anioszek w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 149

czasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć

sierotka maRysia w kuchni
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 138

Jest szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem

Kuchenne zapiski Edyty
WEGAŃSKIE kotlety brokułowe na bazie tofu 137

1/2-3/4 szklanki wody. W misce widelcem rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15 minut. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem/kaszą, u mnie razowy kuskus. Smacznego! :) *ja swoje kotlety, żeby było zdrowiej, upiekłam ;) Piekłam

chili & sugar
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 66

Krewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę

Milion Smaków
Aromatyczna ciecierzyca w pomidorach z mleczkiem kokosowym. 127

zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok 15 minut - sos powinien się zredukować i zgęstnieć, a ciecierzyca przejść lekko smakiem pomidorów i ziół. Na koniec dosolić jeśli jest potrzeba i posypać natką. Podawać z ryżem

Kulinarne Inspiracje
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 233

podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli

Oryginalny smak
Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie 182

skóry. Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200 o C. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki oraz sezamem

Czerwień i błękit
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 211

pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi:  Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam

Stare Gary
Krótka wielkanocna przypominajka 174

łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pomidorowa 269

pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj . Post Domowa pomidorowa pojawił się poraz

Marta Gotuje
RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. 166

mąki, gdy będzie zbyt rzadki). Mieszam wszystko, podgrzewam, a gdy zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba się nie rozpadła, gotuję 3-5 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania