sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:192/345)

Węgierskie jesienne leczo 187

Zamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz z kalarepą i marchewką 176

Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak po meksykańsku. 131

przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku.     Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast z tortillą) z makaronem lub ryżem. Pycha

Rozpustne gotowanie
Sajgonki z surimi i ryżem 149

mieszamy z ryżem. Do smaku doprawiamy solą. Paluszki surimi przekrawamy na pół. Papier ryżowy nawilżamy (osobno) ,na każdy kładziemy ryż z grzybami i ½ surimi. Zawijamy tak jak krokiety i smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie pomarańczowym 221

pomarańczowym           Dziś polecam Wam smaczne, pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w sosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku.  Składniki:  - pierś z kurczaka - 1 sztuka  - ryż brązowy - 1 woreczek  - pomarańcze - 2 sztuki  - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka

Fit-amina
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 159

podsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i  dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem.  Zjadamy z ziemniakami lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Maki-Sushi 228

stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć).  2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym

Kuchnia Łukasza
Sałatka z kurczakiem, serem feta i ananasem - najlepsza na imprezy! 6458

ugotowana pierś z kurczaka - zielony ogórek - 4 jaja ugotowane na twardo - ser feta- opakowanie - ananas (1 puszka) - 100 g ryżu kolorowego (z dzikim) - puszka czerwonej fasoli - majonez + jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy sosem majonezowo- jogurtowym. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! spróbuj też: Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka

SMYKWKUCHNI
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 330

wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne

Ratunku obiad
Polędwica wieprzowa z warzywami 189

dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami. Smacznego

Smaki Edyty
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 197

dzielę je na mniejsze kawałki, długości ok. 10-15 cm (jak polędwiczki) i także układam w naczyniu. Zalewam rybę sosem tak, by przykrywał całkowicie kawałki. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekam 20-25 minut. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gumbo 176

zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem.  Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się(...)dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Curry z dynią i kurczakiem 245

trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani(...)dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry.   Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki

Mania Gotowania
Pad Thai z krewetkami wersja podstawowa. 229

bardzo szybko i w trakcie nie ma czasu na krojenie :) Ryż namoczyć w zimnej wodzie i odcedzi jak odpowiednio zmięknie. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Tofu pokroić w grubą kostkę. Paprykę pokroić w paski. Szczypiorek pokroić na 2-3 cm kawałki. Pokroić kolendrę. Posiekać i podprażyć orzeszki ziemne. Do sosu tamaryndowego dodać cukier i sos rybny oraz odrobinę wody

Jemy Pijemy
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 206

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania