odrobinę ostrej papryki w proszku. Potrawa jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów w puszce Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled (zachowuje sypkość) 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr(...)minuty. 4. Do garnka przelać sos, dodać mięso. Zalać gorącą wodą. Dodać 2 kostki rosołowe. Gdy kostki się rozpuszczą, a wywar zagotuje, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią, ewentualnie ostrą papryką. 5. Do garnka dodać ryż i paprykę. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut do czasu
Fabryka pomysłówtartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole. Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje
cool and mintyokoło 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić(...)lekko klejący, po prostu idealny do wszystkiego. Po 18 minutach odcedzamy ryż tak jak makaron, przelewając go chłodną wodą (nie zimną i nie ciepłą). Do mięsa w misce wsypujemy ryż i cebulę. Przeprawiamy 1.5 łyżki wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość porządnie mieszamy rękoma. Z ugotowanych liści kapusty odkrajamy ostrożnie twarde końcówki (zdjęcie powyżej). Najlepiej jest wybrać największe liście
Klasyka Gotowaniafiletu z indyka 1 czerwona i zielona papryka 2 woreczki ryżu pół łyżeczki kurkumy 2 sparzone pomidory bez skóry 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu ajvar Przygotowanie; Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól(...)pokrojone papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z ryżem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mniejsze części - 3-4 cm plastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu(...)tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę czerwonej papryki słodkiej łyżkę sproszkowanego chilli 1 łyżeczkę kuminu możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy
Bananowe Poleprasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek: 1. Na matę kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu 2. Na płat glonów równą warstwą kłaąć ryż zostawiając z jednej strony
kawawszklanceskładniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jakie obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti(...)muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę
Ugotowane pozamiatanenimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli) lub dodać
Chilli Czosnek i OliwaDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia Pokoleńmacie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka(...)złoty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną cebulę i boczek, słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia
Stare Garypyszną sałatkę ryżową z kurczakiem, jajkami, serem Korycińskim i wyśmienitym majonezem firmy FolWark . Niedługo święta więc pyszne sosy i majonezy do jajek i sałatek Wam się przydadzą, a jeśli majonezy to tylko FolWark :) zapraszam na stronę internetową - http://folwark.com.pl/produkty/majonez-kremowy/ . 1 kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 1 malutki słoiczek sera Korycińskiego w przyprawach w oleju 5 jajek ugotowanych
Sama słodycz i szczypta chilimango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję z dzikim ryżem posypanego siekaną kolendrą. 15 Smacznego! Wskazówki Jeśli danie jest za słodkie należy dodać soku z limonki, jeśli
Book of spellsryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się
Swojskie jedzonkososem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu
Kulinarne Fantazje Mariolikilka razy podlej roladki odrobiną sosu, aby się nie przesuszyły. Jeśli wyciągniesz wcześniej, możesz roladki wyjąć z sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego
Anioszek w kuchniczasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć
sierotka maRysia w kuchniJest szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
Kuchenne zapiski Edyty1/2-3/4 szklanki wody. W misce widelcem rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15 minut. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem/kaszą, u mnie razowy kuskus. Smacznego! :) *ja swoje kotlety, żeby było zdrowiej, upiekłam ;) Piekłam
chili & sugarKrewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę
Milion Smakówzalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok 15 minut - sos powinien się zredukować i zgęstnieć, a ciecierzyca przejść lekko smakiem pomidorów i ziół. Na koniec dosolić jeśli jest potrzeba i posypać natką. Podawać z ryżem
Kulinarne Inspiracjepodany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli
Oryginalny smakpietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam
Stare Garyłososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez
Kulinarne przygody Gatitypomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj . Post Domowa pomidorowa pojawił się poraz
Marta Gotujemąki, gdy będzie zbyt rzadki). Mieszam wszystko, podgrzewam, a gdy zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba się nie rozpadła, gotuję 3-5 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidrugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli. 3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. 4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao . Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym
Pasja Smakuczegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska te produkty mogą być dobrym pierwszym krokiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik