danie lekkie, ale także zimą, gdy chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki(...)jeśli nie mieści się na patelni, kurczaka układamy skóra do góry z powrotem w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem, wkładamy na parę minut do piekarnika). Kurczaka w cytrynie i oregano podajemy na ciepło ze skarmelizowanymi wcześniej plasterkami cytryny i najlepiej ryżem. Podobne przepisy Paella z owocami morza i kurczakiem Kurczak panierowany po amerykańsku Polędwiczki z kurczaka w panierce Kurczak
Pociąg Do KuchniDzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu, w formie zapiekarnki. Grunt to makaron. Dzisiaj u mnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć(...)chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego
Smaczne Zdroweamerykańsku i polsku. Zacznę od żeberek azjatyckich. Pikantno-słodki smak idealnie pasuje do ryżu i tak proponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek marynata: - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2 łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki(...)naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z ryżem i surówką z ogórka. Ogórka kroimy w paski, solimy i polewamy łyżeczka octu ryżowego. Po wymieszaniu posypujemy sezamem
Lubczyk i WaniliaKURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa. Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną. Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie! Wielbiciele
Ostra na SłodkoPesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy(...)oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól
NiePieprz.plpłaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli(...)delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniemarchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość
Kolizje SmakówŚlimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym to danie, którego nietypowa forma może zachęcić dzieci do jedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi
Poezja smakumoże zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę(...)sięgnąć po świeże pomidory. W dużej misce wymieszaj usmażonego bakłażana i cukinie z pomidorowym sosem. Jeżeli chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwazrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść(...)Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu. Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso do sosu, podgrzewam razem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiprzystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad , doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego
Chilli Czosnek i Oliwacięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć
Kuchcik gotujechili, mieloną kolendrę. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, wymieszać i zagotować. Dodać klopsiki (delikatnie włożyć je do sosu) i gotować wszystko na wolnym przez 30 minut. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i kaszą kus-kus lub ryżem basmati. Partnerem wpisu jest marka Cirio
Kulinarne Inspiracjesmak. Mięso odwinęłam ze sznurka i pokroiłam na porcje. Obok mięsa rozłożyłam bakalie i całość polałam sosem. Pysznie smakowało i ładnie wyglądało. To jest zdanie naszych przyjaciół, których poczęstowaliśmy tym smacznym obiadem. Do tego dania najbardziej pasuje ryż ugotowany na sypko. Wyborne danie, które serdecznie polecam nawet na elegancki obiad. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysi