makaron 1/3 sosu 1/3 sera żółtego kurczak 1/3 sosu 1/3 sera żółtego papryka i ogórek pozostała część sosu pozostały ser żółty Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Smacznego! Polecamy również inne zapiekanki: Zapiekanka z ryżem i parówkami Zapieknaki makaronowe - PRZEPISY Post Zapiekanka z gyrosem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś polecam Wam pyszne klopsiki w pomidorach. Możecie podać je z makaronem lub ryżem. Ja podałam z makaronem spaghetti. Pomidory jakich użyłam są z kartonika ale
Ewa w kuchniSos koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny
Trzeci talerzdanie w kilka chwil bez obierania i tarcia. Dania z kaszy i ryżu - dobre jakościowo kasze i ryże połączone w ciekawych kompozycjach smakowych. Racuchy - pomysł na szybki obiad, podwieczorek lub śniadanie w zaledwie 10 minut. Warzywa suszone - baza do przyrządzania zup, sosów i innych potraw. Zapraszam Was na stronę i fanpag producenta w celu zapoznania się z ofertą: http://firma-sys.pl
Słodkie okruszkizarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietasprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachkilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniegulasz uzupełniamy wodą lub bulionem. Gdy mięso jest już miękkie (po ok. 1,5-2 godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem. Każdą porcję można ozdobić gałązkami tymianku. Smacznego
MyCookBook.plBardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego
VioletoweKucharzenieWystarczy ugotować makaron i wymieszać z "gotowcami". Tortellini można zastąpić innym makaronem, np. w kształcie ryżu. Polecam:)) Składniki: 25 dkg makaronu tortellini z szynką lub z mięsem 20 dkg szynki konserwowej słoiczek selera z ananasem puszka ananasa puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka przyprawy curry 3-4 łyżki soku spod ananasa sól
Maślane ciasteczkoDziś mam dla Was przepis archiwalny ale warty uwagi. Daniem na dziś są indycze klopsiki w sosie pieczarkowym. Oczywiście możecie dać świeże grzyby ale uważam, że pieczarki lepiej się tu sprawdzą. Takie klopsiki możecie podać z makaronem, ziemniakami a nawet ryżem. Wszystko zależy od Was i Waszych preferencji smakowych. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimiękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków
Kuchenna Kontrrewolucyadnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem. Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Mama Gotujeolej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany
Pełny talerzktóre śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad! Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka
Ostra na Słodkodoprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski
Kulinarny karnet Christopheracukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik
Tajskie smakichoy i grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąDolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem basmanti
Mania GotowaniaNastępnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez. Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła. Smacznego
Czerwona Porzeczkażółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki
Mieszam w Garnkuodrobinę ostrej papryki w proszku. Potrawa jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów w puszce Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled (zachowuje sypkość) 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr(...)minuty. 4. Do garnka przelać sos, dodać mięso. Zalać gorącą wodą. Dodać 2 kostki rosołowe. Gdy kostki się rozpuszczą, a wywar zagotuje, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią, ewentualnie ostrą papryką. 5. Do garnka dodać ryż i paprykę. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut do czasu
Fabryka pomysłówtartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole. Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje
cool and mintyokoło 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić(...)lekko klejący, po prostu idealny do wszystkiego. Po 18 minutach odcedzamy ryż tak jak makaron, przelewając go chłodną wodą (nie zimną i nie ciepłą). Do mięsa w misce wsypujemy ryż i cebulę. Przeprawiamy 1.5 łyżki wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość porządnie mieszamy rękoma. Z ugotowanych liści kapusty odkrajamy ostrożnie twarde końcówki (zdjęcie powyżej). Najlepiej jest wybrać największe liście
Klasyka Gotowaniafiletu z indyka 1 czerwona i zielona papryka 2 woreczki ryżu pół łyżeczki kurkumy 2 sparzone pomidory bez skóry 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu ajvar Przygotowanie; Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól(...)pokrojone papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z ryżem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mniejsze części - 3-4 cm plastry. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu(...)tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę czerwonej papryki słodkiej łyżkę sproszkowanego chilli 1 łyżeczkę kuminu możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy
Bananowe Poleprasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek: 1. Na matę kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu 2. Na płat glonów równą warstwą kłaąć ryż zostawiając z jednej strony
kawawszklanceskładniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jakie obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti(...)muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę
Ugotowane pozamiatanenimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli) lub dodać
Chilli Czosnek i OliwaDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia Pokoleń