sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:206/345)

Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) 152

suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów(...)wyjątkowo nie chciało mi się tego robić, więc starłam go na drobnych oczkach na tarce. Print Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Sos 2/3 szkl. majonezu 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków ostrej papryki 1 mała posiekana w kostkę cebulka 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz

Mieszam w Garnku
Chili con carne z chorizo 202

Wspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle(...)łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami

Smaki Na Talerzu
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 177

zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test niewidzialności, odcinek 2. Kelnerki ewidentnie nieprzyzwyczajone do takiej liczby gości(...)bałam się porażki po przygodzie z Layali. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Danie było bardzo intensywne w smaku i bardzo egzotyczne. Najlepszy był bakłażan, ale reszta też niczego sobie: ryż smacznie doprawiony, ciekawy pasztet, mięso zawijane w liść też pycha! Może tylko nie wyglądało pięknie na talerzu. Dodatkowy plus za fantastyczną obsługę i degustację win dla czekających w kolejce

Życie zamknięte w smaku
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 159

luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek(...)koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki na sos do gołąbków mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe. PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Przygotowujemy kapustę: kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym

Moja Książka Kucharska
Jarski gulasz z pieczarkami 135

ząbki czosnku - 2 owoce tamarillo - 2 pomidory - 2 białe części pora - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej arachidowy - natka pietruszki Dodatkowo: - ryż jaśminowy   Obrane cebule przekroić na połówki i pokroić w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Przełożyć do garnka (nie gotować, tylko przykrywać pokrywką(...)pomidory. Dołożyć pokrojone w półtalarki pory. Dusić na patelni do chwili, aż sos się zredukuje (ok. 10 minut). Przełożyć do garnka. Po dodaniu wszystkich składników garnek postawić na kuchni, na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą, krótko zagotować. Posypać natką pietruszki. Do jarskiego gulaszu z pieczarkami podałam ryż jaśminowy. Jedna rzecz warta uwagi. Wśród składników przemyciłam trochę egzotyki, a dokładnie

mojewypiekiinietylko
Kokosowa potrawka z okonia nilowego 171

stwardniałej części pozwala na uzyskanie silniejszego aromatu i smaku trawy cytrynowej), posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Całość wymieszać i podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz zmłotkowanymi nasionami kolendry i kolorowego pieprzu. Potrawka musi się pogotować ok. 3 minut. Podawać np. z brązowym ryżem

Weekendy w domu i ogrodzie
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 164

słupki. Wyłożyć na skrzydełka. Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego

Nie tylko w kuchni
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 159

ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej do woka z ryżu i chili House of Asia – 2 łyżki GRZYBY SHITAKE: * grzyby shitake – 8 szt * cukier kokosowy House of Asia – 2 łyżeczki * ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl

Ostra na Słodko
Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem 107

smakuje pysznie i egzotycznie. Usmażone na chrupko mięso mielone, dodatek świeżych, chrupiących warzyw, odpowiednie sosy i dodatek skórki z limonki sprawiają, że danie jest naprawdę ciekawe. Można je podawać jako przekąskę (np w liściach cykorii) lub jako danie obiadowe - jak tutaj - z ryżem

Milion Smaków
Błyskawiczne curry z dorsza 157

bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć razem z pomidorkami do sosu. Doprawić sosem rybnym i ewentualnie sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przez podaniem posypać posiekaną natką i odłożonymi krążkami chili. Podawać z chlebkami naan lub ryżem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 178

kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki. Dodaję go również do majonezu, sałatek rybnych .       http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/10/kaszka-manna-z-maslana-gruszka.html

WYSPA SZCZĘSLIWA
Potrawka z indyka, pyszna 270

Już nie wiem jak mam pisać, znowu pycha ??? Nic innego nie mogę powiedzieć, ponieważ to jest naprawdę dobre. Przygotowanie niezwykle proste, a smak super. Piersi indycze

Kuchnia Pokoleń
Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką 123

minuty.  5. Pomidory blendujemy i przyprawiamy wędzoną papryką, ziołami, gałką, pieprzem oraz solą. Sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu.  6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :)  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Sos słodko - ostry do słoików 211

rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki

My simple kitchen
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 168

równie smacznie będzie jeśli "zapakujecie" całość w tortillę czy chlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie. Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;) Zobaczcie także: surówki & sałatki nie tylko z kuskusem kasze & ryże  sycące dania na każdą porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki

Moja smaczna kuchnia
Sałatka ryżowa 206

pieprz Przygotowanie: Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić w krążki.  Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkry pokrojone w kostkę umieścić w jednej misce. W oddzielnej miseczce wymieszać ketchup, majonez i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z całą sałatką, doprawić do smaku

Garnkowe fanaberie
Ryba pod sezamową kołderką 127

chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania