sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:216/345)

Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 337

wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać. Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3  masy mięsnej.  Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe sushi na każdą okazję 407

jesteśmy w gronie najbliższych, estetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować ;) Gdy zdarzy się, że zostaną Wam jakieś niewykorzystane produkty, je również zużyjemy! Podczas naszego sushi-spotkania po skończeniu całego ryżu mieliśmy jeszcze trochę ryby, ogórka i awokado, które drobniuteńko pokroiliśmy, wymieszaliśmy razem, a by całość ładnie się skleiła wykorzystaliśmy odrobinę majonezu.  Z powstałej masy a'la tatar, przy użyciu(...)kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera

Taste Of My Day
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA 415

Pyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo

Zrób to smacznie
Ajvar z papryki i bakłażana 154

  Pyszna domowa pasta warzywna z pieczonych papryk i bakłażanów. Aromatyczna i własna, a taka smakuje najlepiej:) Do kanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb

Zasmakuj Kuchni
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 136

podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta warzyw mocno zmięknie. Dodajemy posiekany szczypior i kolendrę lub paprykę, mrożony groszek. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Curry podajemy z ryżem, z makaronem z tapioki, z gryczanym makaronem Soba(...)czosnku 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 gałązki grubego szczypioru ½ pęczka zielonej pietruszki lub kolendry 1 opakowanie zielonej pasty curry Kanokwan 2-3 liście limonki kaffir 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki oleju kokosowego Zapisz

Karo in the Kitchen
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 186

zrealizować ten sam pomysł . Przepis na moje gołąbki zamieszczam poniżej. Zajrzyjcie do Amber , by posmakować jej wersji.  Gołąbki są niewielkie. Liście botwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji(...)polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI  /na 30 gołąbków/  liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki  Liście botwinki

KUCHARNIA
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 171

wielu sposobów podania tych wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się na galaretki, dżemy, do ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu czy ryżu. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Jagodowo

mojewypiekiinietylko
przepyszne kopytka gryczane 176

ciepło zaraz po wyjęciu z wody z podsmażoną cebulką lub polane sosem. Moja ulubiona wersja to te podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką, ale zawsze zjadam kilka gorących zaraz po gotowaniu. Kopytka sprawdzą się na kolacje ale również jako dodatek do obiadu i zamiennik kasz, ryżu lub gotowanych ziemniaków. Do ciasta możemy dodać kawałki domowej wędliny, pietruszkę, tartą marchewkę

Gar Zdrowia
Arancini z kaszy z pikantnym sosem pomidorowym – danie z dużą ilością błonnika oraz sposób na wykorzystanie kaszy. 138

pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na pikantnym sosie pomidorowym. Składniki na około 12 kulek 200g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem

wysmienity
francuskie trójkąty z niespodzianką i sosem tzatziki 155

Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi:) Domowy sos tzatziki (mój ulubiony), szybki do przygotowania, wyrazisty w smaku- pasował do nich

6niebo
KOTLECIKI Z DORSZA 97

podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól

Kuchnia w opałach
Omal curry Oscara 152

razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej z plackami roti niż z ryżem, niemniej powiedzmy, że wymyśliliśmy, że zrobimy curry. Omal curry. Omal curry Oscara

GRUBY WAŁEK
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 226

lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej łagodnego. Wykombinowałam więc lekki sos na bazie kremowego serka (zamiast masła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje

Kuchnia Ellie
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 289

aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Kotlety z ryżu z warzywami 144

Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak tikka masala 167

miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti (wkrótce na blogu

Emcia Pichci
Burgery z Dorsza 104

większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.  Posypać fetą i szczypiorkiem, równie pysznie będzie polać je sosem i...................... Smacznego

Gaździnka warzy
Gulasz z ananasem i papryką. 125

wraz z pozostałą cebulą i czosnkiem. Następnie włożyć mięso do rondla z sosem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Dołożyć ananasa i dusić kolejne 10 minut. Wlać śmietanę i posypać szczypiorkiem. Wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 250

kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania