obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni. Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył się łosoś(...)szybko je zblanszować. Można podlać pozostałą częścią marynaty teriyaki. Pak choi ułożyć na talerzu, na nim położyć łososia i natychmiast podawać oprószone ziarnami uprażonego sezamu. Łososia można podać z ryżem lub noodlami. Smacznego
Codzienne GotowanieZapewne wielu z Was zabiera ze soba do pracy małe pojemniczki z lunchem, ale na litośc boską ile można jeść kurczaka z ryżem? Dlatego też chciałam Wam pokazać moją ulubioną sałatkę z kaszy gryczanej, robi się ją błyskawicznie, można tak naprawdę dodać do niej wszystko, dzisiaj wariant z wędzonym twarożkiem, a niedłogo pojawią się nowe opcje tej sałatki :D Składniki(...)prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w cienkie paski, dodać do kaszy, całość zalać sosem, posypać z wierzchu twarogiem
Malinowo w kuchniDodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki. Mieszamy z pokrojoną natką pietruszki i wkładamy do foremki w kształcie pierścienia. Możemy trochę zapiec w piekarniku, ale nie za długo. Wino mieszamy z solą. 2 łyżki wina(...)płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane. Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie. Bon appétit
Kryzysowa Książka KucharskaNastępna zupa dyniowa po kremie dyniowo-pomarańczowym i imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na
To co kochamwegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa(...)indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą
Smakowity Blog KulinarnySos na bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego(...)ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków mięty sól kumin chili Wykonanie: Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Listki mięty drobno posiekać. Startego ogórka oraz posiekaną miętę wymieszać z jogurtem. Doprawić solą. Po wierzchu posypać kuminem i chili. Odstawić do lodówki
zadanie-gotowanieSkładniki: 1/2 kg fileta z indyka 1 cebula 1 młoda cukinia 1/2 puszki ananasa w zalewie 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz curry 1 łyżeczka
czarrna od kuchnigorąco :( Nic się robić nie chce, a gotować to już w ogóle :(. Nie wiem jak Wy, ale ja szukam czegoś co można zrobić jak najszybciej. Kurczaka w sosie pomidorowym robiłam pod koniec zeszłego tygodnia. Miałam trochę pomidorów i chciałam je zużyć, więc zrobiłam właśnie tak, a że moje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło smacznie(...)właśnie ;))) Miłego dnia :)) Składniki: 5-6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku świeża bazylia 2 filety z kurczaka oliwki zielone sól różowa masło klarowne do podsmażenia ryż Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. Do rondelka dałam troszkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i podsmażyłam. Jak się zeszkliła, dodałam pokrojone pomidory i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko się dusiło jakieś
kruche babeczkiJeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami
Kuchenne WariacjeDziś znów zabieram Was do palącej słońcem Hiszpanii ( tak tak , wiem, że lubicie! ). Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu
Ostra na Słodkopietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron(...)rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki
psgotujemyCzas truskawek, czas rozpusty dla mnie przynajmniej. Jem i jem, szkoda tylko że nie da się najeść na zapas, tak aby starczyło smaku na zimowe dni
Moje Małe Czarowanieryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS
Brzuszki ŁakomczuszkiPĘCZAK JEST BARDZO ZDROWY! Powtarzam to pewnie w każdym przepisie na danie z tą kaszą i będę jeszcze powtarzać :) Bo wszyscy jemy gołąbki z ryżem, a w chińskim ryżu niekoniecznie tyle dobrego, co w naszej kaszy. Wszyscy jemy makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama nie mogę powiedzieć, żebym jadła kaszę przynajmniej raz w tygodniu(...)dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :) Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówłyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Do podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia(...)stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym
Kulinarna Pokusa