sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:249/345)

Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 193

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż   czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza(...)parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć

Buniabaje w kuchni
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 132

jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru(...)plastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć

Codziennik Kuchenny
Kurczak w sosie teryiaki 122

szklanki sosu teryiaki (do marynowania) 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoiczka kiełków soi sos ostrygowy do smaku olej ryżowy do smażenia Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki,  imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem(...)Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny.  Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość. Podajemy z ryżem lub makaronem

Bon appetit mon amie
Gołąbki z pasztetem paprykowym 147

małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą pół miękkie, pół twarde(...)wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis bierze udział w konkursie

W Moim Magicznym Domu
Kefta Mkaouara 187

gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek przepiórczych lub bardzo małych jajek kurzych, ewentualnie odlać ze zwykłych jajek nieco białka). Naczynie ponownie przykryć i gotować aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji(...)można również przygotować tradycyjnie na palniku, na głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem - gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszać. Podawać z ryżem, kuskusem, lub ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 176

szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu(...)doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym

Z Majeczką w kuchni
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 264

pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu(...)patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa Pomidorowa Czysta 220

Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka(...)drobno pokrojony czosnek, świeżą bazylię, pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy.  Przecieram pomidory. Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę.  Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym. Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. W wersji

IzaGotuje
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 128

przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy(...)warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 151

Pupety kochamy chyba wszyscy.  I ja nie jestem wyjątkiem :).  Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy

Walijskie Pichcenie
Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 234

Witam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki

Be Fit Be Strong
Warzywna potrawka z kurczaka 221

przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam

Fabryka pomysłów
Egzotyczny kurczak pieczony 151

pieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym etapie wyjmujemy brytfankę, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami sosu z masła i soków spod pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap czwarty Temperatura - 150 ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut Po tym etapie kurczak powinien być(...)pieczenie może i jest nieco wymagające, ale wierzcie mi - warto! Kurczak jest gotowy i smakuje niezwykle!      Ja swojego podałam z puree i prostą sałatką z ryżu, czerwonej fasoli i kukurydzy, ale pasuje do niego też kokosowy ryż i inne nieco "egzotyczne" dodatki. Smacznego

Cooking Monster
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 163

osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania