tykwa, rzepa, ogórek, awokado, łosoś i serek. Ura maki: rolki z ryżem na zewnątrz obtoczone w sezamie z kilkoma składnikami w środku Nigiri sushi: niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri: rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się na wierzchu japoński omlet(...)podawania i jedzenia kończąc. Sushi można też jeść palcami, więc jeśli nie opalinowaliście jeszcze sztuki posługiwania się pałeczkami, nie ma żadnego problemu. Kawałki po prostu delikatnie moczymy w sosie sojowym i wkładamy do ust. Nie będzie to żadne faux pax ! A jeśli już jedzenie pałeczkami nie będzie dla Was kłopotliwe, to jeśli będziecie je odkładać na bok, pamiętajcie
Kulinarne przygody Gatitywyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na sos szparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka(...)maśle. Do tego dodać serki, pokrojone szparagi, groszek, sól, pieprz. Dodać też wodę od szparag i groszku. Na koniec dodać czosnek i pokrojoną pietruszkę. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Pysznosci Babci Basismaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie(...)osączony z zalewy i przepłukany wodą groszek. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut na koniec wlewamy śmietanę dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz kawałki mięsa oraz groszek. Serwujemy z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego
kgwjanczewotłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym(...)góry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego. Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe(...)pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową . Pyszne! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym (12 standardowej wielkości muffinów) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
karmelowykilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: ***************************** 3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić(...)porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2 minut.Podajemy od razu z ryżem i surówkami ,posypane szczypiorkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś propozycja obiadowa, myślę że lubicie?! Zapraszam! Składniki; 50 dag drobiowych serc 3 marchewki 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie; Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz. Kroimy na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cebule pokroić w drobną(...)marchewki. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i wlać do potrawki. Posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami albo z kromeczką chleba. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka pietruszki bazylia prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki(...)troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać z kości i wrzucić do zupy. Ja lubię na sam koniec dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mojej pomidorowej nie zabielam ani nie dodaję ryżu czy makaronu. Sama w sobie jest już wystarczająco gęsta. Na stole osobno stawiam jogurt grecki. Jeśli mam ochotę na jakiś dodatek, to wsypuję na koniec garść lub dwie łuskanego
Jemy Pijemywinogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć(...)sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi? Kimchi to koreańska kapusta kiszona
Kuchnia Prezydentowejbardzo miła niespodzianka. Wino ma dość intensywny aromat (gruszka, liczi, owoce cytrusowe). Jest pełne i dość mineralne. Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach. Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone(...)owocowy aromat, pachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem i makaronem, sałatkami, Na koniec wino czerwone. Marques de Castilla Tempranillo-Syrah-Merlot (70% Tempranillo, 15% Syrah i 15% Merlot ). Wino aromatyczne , wyczuwalne aromaty czerwonych owoców oraz
królestwo garówdzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję(...)mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiKminek mielony 3/4 łyżeczki Kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki Kolendra ziarna mała garść Papryka mielona czerwona 2 łyżeczki Sól himalajska Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i podlewamy sosem. Gdy dobrze natrzemy mięso dolewamy olej i ponownie wcieramy. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz(...)duszenia. 3/ Po 1,5 godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut. 4/ Wyjmujemy mięso i porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju
Mania GotowaniaCoraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim(...)dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
Kuchnia od dwojgaKotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula, 6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 4 łyżki płatków jaglanych. Wykonanie: Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy
Jeść, by żyć w zdrowiustudzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca(...)ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ). Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym, ale możemy zjeść również i bez sosu. Jak tylko lubimy :) Gorąco polecam Wam przepis na gołąbki zapiekane które znajdziecie tutaj . Są bardzo aromatyczne, zapiekane w sosie pomidorowym, dzięki czemu
NiePieprz.plsoku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Proponuję podawać z ryżem :) Smacznego
Czerwona Porzeczkawrzucić pokrojoną cebulę , chwilkę podsmażać następnie wrzucić pieczarki , przyprawić do smaku , sola i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać. Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu , boczne boki liścia składamy(...)łyżki masła . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna Kuchnia