sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:255/345)

Warsztaty sushi w warszawskiej Ten Sushi 145

tykwa, rzepa, ogórek,  awokado, łosoś i serek. Ura maki: rolki z ryżem na zewnątrz obtoczone w sezamie  z kilkoma składnikami w środku Nigiri sushi:  niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri:  rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się na wierzchu  japoński omlet(...)podawania i jedzenia kończąc.  Sushi można też jeść palcami, więc jeśli nie opalinowaliście jeszcze sztuki posługiwania się pałeczkami, nie ma żadnego problemu. Kawałki po prostu delikatnie moczymy w sosie sojowym i wkładamy do ust. Nie będzie to żadne faux pax ! A jeśli już jedzenie pałeczkami nie będzie dla Was kłopotliwe, to jeśli będziecie je odkładać na bok, pamiętajcie

Kulinarne przygody Gatity
Sos szparagowy babci Basi 152

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na sos szparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka(...)maśle. Do tego dodać serki, pokrojone szparagi, groszek, sól, pieprz. Dodać też wodę od szparag i groszku. Na koniec dodać czosnek i pokrojoną pietruszkę. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 135

smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie(...)osączony z zalewy i przepłukany wodą groszek. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut na koniec wlewamy śmietanę dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz kawałki mięsa oraz groszek. Serwujemy z ryżem lub dowolną kaszą.  Smacznego

kgwjanczewo
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 170

tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym(...)góry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego

BaRepas
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 195

ryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego. Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe(...)pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową . Pyszne! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym (12 standardowej wielkości muffinów) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej

karmelowy
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 150

kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: *****************************  3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić(...)porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2 minut.Podajemy od razu z ryżem i surówkami ,posypane szczypiorkiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawka z drobiowych serc. 160

Dziś propozycja obiadowa, myślę że lubicie?! Zapraszam! Składniki; 50  dag drobiowych serc 3 marchewki 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie; Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz. Kroimy na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cebule pokroić w drobną(...)marchewki. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i wlać do potrawki. Posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami albo z kromeczką chleba. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pomidorowa po mojemu 197

duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub  szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować.  W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki(...)troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać z kości i wrzucić do zupy. Ja lubię na sam koniec dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mojej pomidorowej nie zabielam ani nie dodaję ryżu czy makaronu. Sama w sobie jest już wystarczająco gęsta.  Na stole osobno stawiam jogurt grecki. Jeśli mam ochotę na jakiś dodatek, to wsypuję na koniec garść lub dwie łuskanego

Jemy Pijemy
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 246

winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki     * 2 łyżki sosu sojowego     * 1 ząbek czosnku     * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie:    * garść świeżych kiełków sojowych    * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć(...)sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi?                         Kimchi to koreańska kapusta kiszona

Kuchnia Prezydentowej
Marqués de Castilla – wina na lato. 112

bardzo miła niespodzianka. Wino ma dość intensywny aromat (gruszka, liczi, owoce cytrusowe). Jest pełne i dość mineralne. Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach.    Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone(...)owocowy aromat, pachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem i makaronem, sałatkami,      Na koniec wino czerwone. Marques de Castilla Tempranillo-Syrah-Merlot (70% Tempranillo, 15% Syrah i 15% Merlot ). Wino aromatyczne , wyczuwalne aromaty czerwonych owoców oraz

królestwo garów
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 152

dzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję(...)mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 342

Kminek mielony 3/4 łyżeczki Kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki Kolendra ziarna mała garść Papryka mielona czerwona 2 łyżeczki Sól himalajska Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i podlewamy sosem. Gdy dobrze natrzemy mięso dolewamy olej i ponownie wcieramy. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz(...)duszenia. 3/ Po 1,5 godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut. 4/ Wyjmujemy mięso i porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 357

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju

Mania Gotowania
Zupa groszkowo - fasolowa 184

Coraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim(...)dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy

Kuchnia od dwojga
WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANO-BURACZANE 147

Kotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula,  6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 4 łyżki płatków jaglanych. Wykonanie: Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gołąbki 248

studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca(...)ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ). Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym, ale możemy zjeść również i bez sosu. Jak tylko lubimy :) Gorąco polecam Wam przepis na gołąbki zapiekane które znajdziecie tutaj . Są bardzo aromatyczne, zapiekane w sosie pomidorowym, dzięki czemu

NiePieprz.pl
Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka 174

soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Proponuję podawać z ryżem :) Smacznego

Czerwona Porzeczka
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 190

wrzucić pokrojoną cebulę , chwilkę podsmażać następnie wrzucić pieczarki , przyprawić do smaku , sola i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać. Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu  , boczne boki liścia składamy(...)łyżki masła  . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w  pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawkowy filecik 212

Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania