się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście na dno garnka rozłożyć(...)przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!! "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu
W Mojej Kuchni LubięJeśli chcecie skorzystać z sezonowych produktów, to właśnie czas na młodą kapustę i aromatyczny świeży koperek, który wykorzystałem w dzisiejszej potrawie. Od kiedy
kulinarnyJaBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Zasmakuj Kuchnioleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki) Sól i pieprz Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę(...)krewetki i podsmaż krótko, mieszając. Dodaj marynatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast, na przykład z białym ryżem. *Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych. Możesz również użyć krewetek królewskich (ok. 16 krewetek na 4 osoby) lub krewetek średniej wielkości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaktóre determinują smak tej potrawy, tymczasem w kuchni indyjskiej pod tym pojęciem kryje się coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie. Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich książek kucharskich i nieco przeze mnie zmodyfikowana, jest bardzo aromatyczna i pożywna. Składniki: 150 g batatów(...)łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka orzechów nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego bulionu ½ szklanki mleka kokosowego świeżo posiekana kolendra ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości. Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut, aż będą
Roślinna - blog wegańskisól pieprz Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki czosnku (gdy je pokroję posypuję solą i rozcieram), drobno pokrojoną cebulę, pokruszony ser feta, ugotowany ryż, 1 łyżkę oregano, drobno pokrojoną natkę pietruszki (w zależności od upodobań, ja dodałam pół niedużego pęczka), sól i pieprz do smaku (uwaga! feta sprawia, że potrawa staje się słona). Mieszam(...)Przykrywam kapelusikiem (górną częścią papryki) i wstawiam do naczynia żaroodpornego. Od góry polewam niedużą ilością oliwy, a następnie wsadzam do piekarnika na 180st i 40 min. W międzyczasie przygotowuję sos (nie rezygnujcie z niego dodaje potrawie rewelacyjny smak). Drobno siekam oliwki, ząbek czosnku (następnie posypuję go solą i rozcieram). Do tego dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem. Odstawiam
Brzuszki Łakomczuszkijednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest co w świecie różnorodnych przypraw, sosów, makaronów, warzyw, ziół i innych produktów, które są wykorzystywane w kuchni orientalnej. Teraz już wiem co warto kupić ! Nie muszę Wam chyba mówić, że ze sklepu wyszłam porządnie obładowana(...)najlepsza kawa w Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem
Kulinarne przygody Gatitybaskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów to płynne żółtko wzbudzało we mnie(...)umami. Coś niesamowitego – naprawdę warte spróbowania! Żółtka spotkamy także w moim ukochanym śniadaniu jakim jest szakszuka oraz bulionie z jajkiem. Na warsztatach była to zupa kimchi z chrupiącym ryżem podana z jajkiem. Trend czwarty. Na warsztatach miałam przyjemność przygotowywać dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Łączyliśmy składniki kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką. Odkryciem był dla mnie berberys
Moja pasja smakuDzięki temu, że od ponad roku gotuje sam, nauczyłem się czerpać z tego przyjemność, a co najważniejsze cieszyć się smakiem dań, które przygotuje. Pamiętaj, że dieta to nie tylko ryż, kurczak i gotowane warzywa Składniki Ilość porcji: 2 250 g makaronu penne 30 g pieczarek 30 g salami 30 g czerwonej papryki 100 g sera mozarella 100 g przecieru pomidorowego(...)dodaj oregano, zmielony czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia
ale Pyszniemoje kubki smakowe. Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu ciągnął(...)cebulę - 1 ząbek czosnku - 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati) - 3 nieduże marchewki - 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne) - małą puszkę przecieru pomidorowego opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj ) - płatki parmezanu W garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
W mojej holenderskiej kuchnimogłam się nie pytać, bo byłam na 95% pewna, że powie pomidorówka. Jeszcze jakieś 1,5 roku temu byłby żurek, teraz się zmieniło. Po zrobieniu bulionu, odkręcam butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo(...)obrać, włożyć do mięsa, dołożyć przypraw, zalać wodą i nastawić na gotowanie. gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je, a do wywaru dolać przecier/passatę. Zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i ewentualnie śmietaną
Państwo Wojtczuk gotująwitaminy z grupy B poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego(...)owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie się z nimi
Chilli Czosnek i OliwaGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można
Moniki Smakołykigłówka młodej kapusty 1 szkl ryżu 400 g mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu majeranek 2 pomidory oliwa Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić. Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie. Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem. Liście włożyć do wrzątku(...)Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym
Gotowanie jest łatwekorzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym(...)kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej
Smak mojego domu