sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:259/345)

83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 238

nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu(...)zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy! Smacznego! (: - Jako dodatek do kremu idealnie nadaje się ugotowany, sypki biały lub brązowy ryż, kuskus, grzanki z ciemnego pieczywa oraz drobno pokrojone chude mięso i marchewki z wywaru, więc jeżeli chcecie zjeść pożywniej możecie dodać do niej co tylko lubicie!  (function

Symfonia Smaków
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 217

ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego  - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez(...)Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Bakłażan faszerowany pomidorami 128

Pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100 g sera mozzarella z kulce 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem z resztą składników. Wydrążone bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym folią aluminiową i skropić oliwą. Napełnić nadzieniem pomidorowym, a na wierzch ułożyć połówki

KuchniaWeDwoje.pl
babka z ryzem 174

opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam

w mojej kuchni
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 185

Składniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć  Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej(...)kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać z ryżem. Pyszności, palce lizać :) Czas przygotowania bez pieczenia około 20 - 30 min. Porcja dla 2 -3 osób

Proste Potrawy
Domowe mleka roślinne – ryżowe i migdałowe 89

przygotowane wszystkie składniki dzieli Was nie całe 10 minut żeby rozkoszować się tymi zdrowymi napojami. Możecie je wykorzystać tradycyjnie – jako mleko do kawy czy kakao, do różnych wypieków, sosów a z mleka migdałowego przygotujecie też budyń czy galaretkę. Do przygotowania mleka migdałowego potrzebujecie (ok 600 – 800 ml): – 1 szklankę migdałów (ja wykorzystuję płatki migdałów, a jeżeli macie(...)otrzymania jednolitego płynu. Przecedźcie przez sitko. Otrzymany płyn przechowujcie max 3 dni w lodówce. Do przygotowania mleka ryżowego potrzebujecie (ok 600 – 800 ml): – 1 szklankę ugotowanego ryżu – 3 szklanki wody W kielichu miksera umieszczamy ugotowany ryż (ja wykorzystuje taki gotowany do obiadu, lekko osolony) i całość dobrze zmiksujcie. Odcedźcie na sicie (można dla ułatwienia wyłożyć gazą

Szybko Tanio Smacznie
Makaron ryżowy na różowo z botwinką, tofu i papryką w sezamie 182

kuchni, ale nie narzekam, ja to uwielbiam! Pichcenie i siedzenie w kuchni to dla mnie sama przyjemność. Kończę ten wpis, robię listę zakupów i zaczynamy zabawę! :) Makarony, kasze, ryż darzę ogromną sympatią, najchętniej jadłabym je w każdym posiłku przez cały dzień. W związku z tym , chciałabym przedstawić kolejny makaronowy przepis. Całkiem nietypowy, gdyż botwinka kojarzyła mi się jedynie z gorącą(...)śmiało! Na pewno wyjdzie pyszne! Składniki: - 200g makaronu ryżowego - 200g tofu naturalnego - spory pęczek botwinki z małymi buraczkami - 5 łyżek sezamu - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - papryka - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżka syropu klonowego/z agawy - 0,5 łyżeczki chili Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania

Be Fit Be Strong
Zielona tarta 164

parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok. 5 minut(...)warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie

Plate of Joy
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 222

też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między(...)naczyniu żaroodpornym bez przykrycia dla zarumienienia skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii

Kuchnia po mojemu
Gołąbki 166

pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok.  5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu(...)dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu

Na słodko lub wytrawnie
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 131

prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw(...)zapiekania można na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Dzięki temu upieczone papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym. sos: 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek) ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka

bistro mama
Pyszny gulasz kaparowy 132

wody i przelewamy wszystko do garnuszka, w którym będziemy dusić mięso. Pamiętajcie żeby przy pomocy wody zebrać całą zawartość patelni, to jest skarbnica smaku dla naszego sosu. Leciutko solimy i pieprzymy, dokładamy liście laurowe i zaczynamy dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzajcie co jakiś czas, czy mięso już zmiękło, myślę, że potrzebuje do tego około 30-40 minut(...)już zmięknie. Dusimy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy pieprzem i jeśli jest taka potrzeba- solą, choć myślę, że kapary dodadzą jej zupełnie wystarczającą ilość. Serwujemy z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem... Smacznego

Pichceniomania
Kiełbasa w sosie cygańskim 5373

danie można podawać zarówno z pieczywem jak i z makaronem lub ryżem. Błyskawiczne w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza.  500g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cebule 400g pieczarek 10 mini korniszonów  1/2 puszki pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz olej 1. Cebulę i paprykę drobno(...)samym końcu pokrojone drobno ogórki . Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. 2. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy i podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem (możemy wymieszać kiełbaski w sosie

Szefowa kuchni
Kurczak w jasnym sosie z warzywami 142

oknem wymarzona wiosenna pogoda. Aż się chce coś lekkiego mieć na talerzu. Dzisiaj na blogu kurczak w delikatnym sosie z warzywami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki mrożonego groszku pół selera pół brokuła garść mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, zioła(...)obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wlać szklankę wody, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Wlać śmietankę, dodać sok i skórkę z cytryny, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem

Czerwień i błękit
Dyniowych szaleństw ciąg dalszy, czyli kurczak w sosie dyniowo-jabłkowym 188

Szkoda by zmarnować taki podarunek, dlatego nie próżnuje i wciąż tworze nowe, dyniowe przepisy. Dzisiaj poniosła mnie trochę wodza fantazji i takim oto sposobem powstał nieziemski kurczak duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z dodatkiem majeranku i imbiru. Danie to jest bardzo zdrowe, a zarazem idealne jako pełnowartościowy, jesienny obiad. Możecie z resztą sami sprawdzić, gdyż poniżej zamieściłam dokładne wartości odżywcze(...)majeranek imbir w proszku przyprawa do kurczaka po staropolsku (można pominąć i wtedy mięso jedynie posolić i popieprzyć)   sól, pieprz Do podania: uprażone na suchej patelni pestki dyni ryż brązowy (można też użyć innego)   Przygotowanie: Pokrój cebulę w kostkę, a imbir w plasterki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę z imbirem. Kurczaka pokrój w kostkę

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania