sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:268/345)

Piramidki POPCROP - recenzja 156

składzie jak wyżej, z certyfikatem ekologicznym. 3. Bezglutenowe - zawierające ryż brązowy, biały, kaszę gryczaną białą i prażoną oraz kaszę jaglaną. 4. Kukurydziane - wytworzone z kukurydzy, ryżu brązowego i białego. Podsumowanie: Osobiście - lubię od czasu do czasu pochrupać wafle ryżowe i byłam przekonana, że to podobna przekąska. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z piramidkami. Ich skład - to ogromny plus - same naturalne(...)oraz wartościach odżywczych produktu.  W moim domu idealnie sprawdziły się jako samoistna przekąska oraz dodatek do potraw. Znikały również z roztopionym żółtym serem (podgrzewane na ciepło) i różnymi sosami. Taka lekka przekąska, a doskonała na zabicie małego głodu! Mają jedną wadę - silnie uzależniają i naprawdę trudno poprzestać na kilku sztukach... Dostępność: Piramidki można nabyć w sieci sklepów: Tesco, Netto

Di gotuje
POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA 212

nadały potrawie ciekawy smak.  Polecam gorąco! Składniki: 700g piersi z kurczaka 2 cebule 200g pieczarek 2-3 małe ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów w sosie własnym 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia ostra papryka oregano Wykonanie:  Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki.  Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką

Walijskie Pichcenie
Wołowina Michoacan 149

Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny(...)miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Nieco zmodernizowane sznycle:) 180

Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2

Kuchnia Pełna Pasji
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 271

oleju. Wrzuć pieczarki. Smaż kilka minut na większym ogniu do zbrązowienia i odparowania soku, co jakiś czas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie(...)większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Można też zapiec z podgotowanymi w osolonej wodzie prawie na miękko ziemniakami w plasterkach. Ułóż je wtedy na spód, dopiero potem układaj resztę składników jak opisane wyżej

Anioszek w kuchni
Kilka pomysłów na... 168

nabiału, mięsa, czy innych zwierzęcych produktów :) I tu nachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :)  Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo w ciecierzycy, z z racji wolnego czasu(...)zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić  orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą

More food, love and dreams
Tarta bolognese 223

średnicy 31 cm i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy(...)układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego

My Culinary Art
Potrawka z zielonej soczewicy 165

Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem.  Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego(...)każdej, jeśli chcemy wersję łagodną nie dodajemy chilli.)  6. Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem, podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy.  7. Potrawka gotowa.  Smacznego

Mój pomysł na
#Smaki świata - Bułgaria 209

delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę(...)Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno

Cooking Monster
Schab duszony w pomidorach 147

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami

Pyry na Gaz
Gulasz z żołądków drobiowych 178

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
Wegańska PRAGA 171

fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji, bo zbyt przypominały te prawdziwe. Zjadłam za to curry z ryżem, które okazało się pieruńsko ostre, ale mimo wszystko smaczne. Paszko: Wyglądam przypominały krewetki, smakowo z tego co ja jeszcze pamiętam już trochę mniej. Faktycznie zielone curry było piekielnie ostre(...)Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem również

Bananowe Pole
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 167

Hola! :) Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem.  Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy

Taste Therapy
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 449

I znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać

Niezły Młynek
Kurczak carry z pomidorkami cherry 184

Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju . Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos.  Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry

Apetyczna babeczka
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą 158

łączyć z różnymi produktami, m.in.:  oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula  pół(...)kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia.  Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje.  Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Risotto grzybowe. 142

teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny(...)podlać wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.  Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce

Kuba Gotuje
Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami 173

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879

Luźna Kuchnia
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 267

się mięciutkie.Wystarczy wrzucić je na mocno rozgrzaną oliwę z czosnkiem i podsmażać przez krótką chwilkę.Nabiorą pięknego różowego koloru.Od razu z patelni można wymieszać je z gotowym makaronem,ryżem czy zamarynować w oliwie z ziołami.Pyszności :) Zanim jednak mątwa trafi na patelnię trzeba ją oczyścić.I tak: odciąć macki tuż przed głową z oczami pociągnąć za głowę wyciągając(...)być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona na grillu skórka nada jej ekstra delikatnej kruchej skórki.Jeśli będzie w sosie: po usunięciu błonki worek jest całkowicie biały i może to wtedy ładniej wyglądać w kompozycji na przykład czerwieni sosu pomidorowego.Błonka to kwestia wyboru. wypłukać i w miarę jak najdokładniej

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania