Bardzo aromatyczny kurczak z moimi ulubionymi warzywami - cukinią, papryką i bakłażanem. Pachnący czosnkiem i rozmarynem, pyszny z ryżem na sypko lub kaszą, ale jak brakuje czasu (jak mi ostatnio) polecam z chrupiącą bułką. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka mały bakłażan średnia cukinia spora czerwona papryka średniej wielkości cebula 2 gałązki romarynu główka czosnku sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Warzywa(...)między warzywa. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który powstał na dnie naczynia - mięso będzie bardziej soczyste
Kulinarne InspiracjeKolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku... Składniki: opakowanie makaronu penne 300g pieczarek 2 cebule puszka czerwonej
Walijskie PichcenieSkładniki: 3/4 szklanki bułka tarta, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowywane przeze mnie potrawy mogły zostać zabrane przez Dominika do pracy i smakowały dobrze nawet na zimno. Dlatego najczęściej na dzień przed 12-godzinną zmianą Dominika, przygotowuję potrawy z ryżu, makaronu i inne, które można zabrać w pudełeczku i zjeść poza domem. 2. Menu dopasujcie do swojego kalendarza Planujecie jakieś wyjście? Macie rodzinną imprezę? Szykuje się dłuższy wyjazd? A może(...)jestem głodna to mam ochotę kogoś pobić, zabranie obiadu do pracy chroni Was przed kłótniami z najbliższymi, gdy wracacie głodni z pracy i ewidentnie jesteście nie w sosie. ;) 4. Menu dopasujcie do możliwości kulinarnych Jeśli potrawy będzie przyrządzać więcej niż jedna osoba, to warto się zastanowić, co, kto robi lepiej - co lepiej smakuje w wykonaniu żony, a co w wykonaniu
Cooking Monsterulubionym ryżem ;) Przygotowywałam go na słodko jak i słono, w każdej wersji zdaje egzamin ;) W tym poście akurat podam przepis na leczo, które stanowi idealny dodatek do dzikiego ryżu ;) Składniki (ilość jak dla wojska ;) propozycja na rodziny obiad lub zrobienie zapasów na zimę;)): około 1,5 kg papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów(...)dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiórka 30 ml czerwonego półsłodkiego wina 2 łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje. Przekładamy(...)cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego
Viola cooks with passionmnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu(...)mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy
Zawsze głodna!kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dynii. W ten spsosób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka(...)Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemnakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej(...)smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden raz. Polecam Wam serdecznie, nie tylko na lunch. Tarta z porami i kurczakiem Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane(...)podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem niskosłodzony z cytryn- Owocowa Rozkosz
Kraina Miodem PłynącaŚmietankowy gulasz z kurczaka... Soczyste kawałki filetu z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek i paseczki papryki. Zatopione w delikatnym, śmietankowym sosie. Dobrze przyprawione słodką papryką. Posypane pachnącą natką pietruszki. Smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 150 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 duża, czerwona papryka; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do gulaszu można dodać pokrojoną w słupki lub startą na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) marchewkę i/lub korzeń selera
Gospodyni Miejskaskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: bulgur (1 szklanka) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) suszone pomidory w zalewie (2 dag) mleko sojowe (1 szklanka) mąka żytnia pełnoziarnista (1 łyżka
Weganka gotujedużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić(...)nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym
Radość kipiąca uśmiechem.sojowy - olej sezamowy - papryka wędzona - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem(...)minut, aby soki się wchłonęły. Roladki drobiowe z bananami wyszły przepysznie. Mięso delikatne, ostro przyprawione i lekko złagodzone smakiem banana. Kolejne niezwykłe połączenie, bardzo pozytywnie zaskakujące. Podałam z ryżem i szpinakiem sezamowym . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Roladki drobiowe z bananami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko