kuchni indyjskiej nie używa się, ani sztućców, ani pałeczek, no może czasami łyżkę. Dlatego dobrze jest do gęstego curry zamiast ryżu zrobić od czasu do czasu indyjskie placuszki. Chlebki naan, bo akurat je postanowiliśmy wziąć na tapetę są doskonałym rozwiązaniem, nie tylko jako dodatek do potraw typu curry. My uwielbiamy jeść je same, polane jedynie masłem klarowanym. Mogą stanowić doskonałą(...)zwykły olej także daje radę. Rozwałkowane placki przekładamy na blachę i pieczemy przez 10 min, przewracając kilka razy, aż się zarumienią, Chlebki naan można podawać jako dodatek do sosu lub same polane jedynie masłem klarowanym i ewentualnie posypane kolendrą. Oczywiście wedle uznania można je także posypać kolendrą, solą, polać masłem smakowym - kwestia gustu. Smacznego
Kuchnia od dwojganiskokaloryczne i chude, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Gulasz z cielęciny, który proponuję, duszony jest w pomidorach i czerwonym winie, a dodatkowo jego smak podkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy. Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób: 700 g cielęciny 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 130 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku(...)też pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Solimy do smaku. Dusimy na małym ogniu około 5 minut często mieszając. Sos gulaszowy zgęstnieje w tym czasie za sprawą obsmażonej na mięsie mąki. Do gulaszu wlewamy wino i często mieszając dusimy gulasz aż do całkowitej miękkości mięsa (około 40 minut
Trzeci talerzniej gołąbki . Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula(...)szklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek
W Mojej Kuchni Lubięrobił zakupu przed wyjazdem. Znacie to? Ja aż za dobrze! Dlatego staram się, żeby w mojej kuchni nie zabrakło produktów "awaryjnych". Zawsze mam w domu makaron, ryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki, mini(...)seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i pomidorki z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i zdjąć z ognia. Wymieszać makaron z sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (25x25cm), wymieszać z mozzarelkami i oliwkami. Posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, aż makaron się zarumieni
Kulinarne Inspiracjenawet 4 litry jest normalną ilością. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku względnie masywnych makaronów, które podczas gotowania wchłaniają znaczne ilości wody (np. penne). To nie ryż czy kasza, które czasami gotujemy tylko w takiej ilości wody, jaką wchłonie ziarno. Makaron powinien w wodzie względnie swobodnie „pływać”, w innym wypadku rośnie znacznie ryzyko jego sklejania się. Z tego też powodu(...)łyżkami oliwy oraz odrobiną wody z jego gotowania. Jeśli bowiem makaron podawany jest w ten sposób, że wykładamy go na talerz, ale nie mieszamy z zawierającym pewną ilość tłuszczu sosem czy innym tłustym komponentem, może on mieć skłonność do sklejania się. Dotyczy to zwłaszcza płaskich, szerokich makaronów, jak tagliatelle czy fettuccine, które z racji dużej powierzchni mają po ugotowaniu skłonność
Kulinarna PokusaDOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka(...)Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie
Kuchenna Kontrrewolucyacytrynowa, imbir oraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz(...)multicookerze ugotowałam ją na ustawieniach COOK- QUICK COOK i czas 25 minut. PO tym czasie kosmosę odsączyłam poprzez sitko. Ponownie umieściłam w misie multicookera i dodałam mięso z sosem. Przemieszałam. Ustawiłam program FRY i czas 10 minut. Zamknęłam pokrywę. GOTOWE :) Kosmosę i inne super produkty zamówisz tutaj
ClauditteMissCookinginnych składników razem. Ryż, najlepiej ryż do sushi i ocet do sushi to również są podstawy. Jeśli nie można znaleźć octu do sushi, ocet ryżowy też się nadaje. Nori, ryż i ocet są to podstawowe wymagania dla sushi. Wszystkie składniki jakie lubisz, poza tym sprawdzą się jako dodatki. Warzywa, które są często stosowane w sushi to marchew, awokado, rzodkiew japońskie(...)ryba jest właściwie zamrożona i sprawdzana przed podaniem. Aromatyczne dodatki mogą być dodane na górę sushi, aby poprawić zarówno smak, jak i atrakcyjność wizualną. Niektóre typowe opcje obejmują wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. Można nawet dodać korzeń lotosu lub czerwoną - ostrą paprykę. Białe nasiona sezamu są również powszechną dekoracją. Istnieje wiele różnych składników, jakich można używać do sushi. Można
Kuchcik gotujeżurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze(...)foremki to tartaletek (dno i boki) - nakłuwamy je widelcem po czym schładzamy kilka minut w lodówce. Wyłożone ciastem foremki okrywamy folą aluminiowa i wysypujemy na nie groch lub ryż. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z ryżem i podpiekamy następne 10 minut na złoty kolor. Na podpieczone spody tartaletek
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona
W Mojej Kuchni Lubięczasu aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i mieszamy z zeszkloną cebulką. Dolewamy bulion Krakus rozrobiony z wodą. Płyn należy dolewać stopniowo - zawsze tylko tyle żeby przykryło ryż. Kiedy ryż wsiąknie bulion, dolewamy kolejną porcję - czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się bulion. Dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki, podduszone wcześniej pieczarki i groszek. Solimy i pieprzymy do smaku(...)przyrządzania : do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,2 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka
two broke sistersgrzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny. Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos. Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć mięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić do głębokiej patelni z szczelnym zamknięciem pokrywki. Jednak wtedy czas duszenia(...)podałam gulasz po odłowieniu z niego grzybów. Sam wywar grzybowy nie jest szkodliwy dla dziecka. Żeby jednał złagodzić smak gulaszu, bo chilli zrobiło swoje dodałam na miseczkę dziecka więcej ryżu i łyżeczkę miodu. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach mięsko posmakowało synkowi. To znak, że dziczyzna częściej będzie gościć w naszym domu. Miałam obawy, że nie będzie chciał
ClauditteMissCookingFajne w nim jest to, że przy każdym kęsie na początku czujemy delikatność i kremowatość śmietany a na końcu parzenie w język - przyjemne uczucie Może przesadziłam z tym dodatkowo ostrym ryżem curry - ze zwykłym było by chyba smaczniejsze ale nie wyglądało by tak cudownie - potrzeba mi słońca w te zimowe dni Kremowy kurczak curry na ostro łatwe dla 2-3 osób(...)gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę ze szczyptą soli i delikatnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania (zważy się - w sumie aby temu zapobiec można dodać śmietanę do sosów). Na koniec przyprawiamy pieprzem cayenne i solą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku(...)śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu
Buniabaje w kuchni