sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:282/345)

Makaron ze szpinakiem 130

nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się pojawi(...)się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem.  Proste prawda? Smacznego!    Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu wizualnego

Bon appetit mon amie
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 253

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów(...)mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną, puree ziemniaczanym lub ryżem oraz dowolną surówką

Czerwień i błękit
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 177

mama i babcia (i sąsiadki pewnie też). No cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo(...)patelnię pora, cebulę i pieczarki. Zalać bulionem i śmietaną. Dodać łyżeczkę musztardy. Pozwolić dusić się jeszcze na małym ogniu przez około 5 -10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. W towarzystwie gotowanej marchewki lub dowolnej ulubionej jarzyny/sałatki

zadanie-gotowanie
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 202

octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá .  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną(...)włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać

W kuchni Karmel-itki
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 152

esencja Hiszpanii – doskonałe wino, jedzenie jeszcze lepsze!  Wybraliśmy mix przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni(...)mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące morzem. Oczywiście paella serwowana jest w naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet

Right Behind The Kitchen
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 156

tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje  marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki  Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka(...)tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim

Wylizany Rondel
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 148

gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel(...)cebula zarumieni się dodaj pomidory i podsmażaj chwilę do wydzielenia się soku dolej 200 ml wywaru drobiowego, dodaj czarny pieprz i szczyptę cukru lub stewi, aby delikatnie osłodzić sos zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Wywar Etap II przelej powstały wywar pomidorowy do blendera i dokładnie zmiksuj przetrzyj całość przez sitko z powrotem do szybkowaru dolej pozostałą część

Szybko Szybkowar
Kurczak Pasanda 196

należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego(...)Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać  z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
gołąbki z kaszą gryczaną 145

Gołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze składniki ( wyszło 16 gołąbków) Duża główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko * 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki duża cebula sól, pieprz * proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie przygotowanie Grzyby   zalać(...)liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.  Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 193

Łosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik(...)łososia z piekarnika lub patelni jest zawsze powodem przesmażenia, czyli wysuszenia mięsa. Po wyjęciu z piekarnika posypać łososia od razu siekanym koperkiem. Podawać do ziemniaczków z wody lub białego ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Podsumowanie miesiąca - maj 185

się w tej potrawie! <3  Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty np. w sprzedaży promocyjnej w Lidlu - sosy, makarony, pędy fasoli mung i inne smakołyki udało kupić mi się nawet po 2 zł za sztukę :)   Założyłam profil na Instagramie, gdzie możecie znaleźć zdjęcia potraw, które przygotowuję(...)maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane

Cooking Monster
KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ 131

Najlepsze smaki kryją się w przyprawach indyjskich ponieważ są mieszanką samych ziół a ich aromat podczas przygotowywania unosi się po całym domu.Ten kurczak należy właśnie do

harrisa
Halloumi, berberys i bulgur – sałatka na obiad 343

środku jest mięciutki. W miarę ostygania jest coraz bardziej gumowaty. Dlatego polecam spożywać go od razu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu . Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Jest idealny do sałatek na ciepło i na zimno . Niby te same składniki, a jakże inna sałatka(...)winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem. Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić. Orzechy pekan możecie zamienić na włoskie

codojedzenia
Gulasz z serc z indyka 292

Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 173

Taki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację.  Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania