sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:271/345)

#Smaki świata - Bułgaria 203

delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę(...)Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno

Cooking Monster
Schab duszony w pomidorach 140

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami

Pyry na Gaz
Gulasz z żołądków drobiowych 172

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
Wegańska PRAGA 166

fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji, bo zbyt przypominały te prawdziwe. Zjadłam za to curry z ryżem, które okazało się pieruńsko ostre, ale mimo wszystko smaczne. Paszko: Wyglądam przypominały krewetki, smakowo z tego co ja jeszcze pamiętam już trochę mniej. Faktycznie zielone curry było piekielnie ostre(...)Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem również

Bananowe Pole
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 156

Hola! :) Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem.  Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy

Taste Therapy
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 438

I znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać

Niezły Młynek
Kurczak carry z pomidorkami cherry 177

Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju . Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos.  Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry

Apetyczna babeczka
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą 153

łączyć z różnymi produktami, m.in.:  oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula  pół(...)kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia.  Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje.  Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Risotto grzybowe. 134

teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny(...)podlać wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.  Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce

Kuba Gotuje
Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami 164

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879

Luźna Kuchnia
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 259

się mięciutkie.Wystarczy wrzucić je na mocno rozgrzaną oliwę z czosnkiem i podsmażać przez krótką chwilkę.Nabiorą pięknego różowego koloru.Od razu z patelni można wymieszać je z gotowym makaronem,ryżem czy zamarynować w oliwie z ziołami.Pyszności :) Zanim jednak mątwa trafi na patelnię trzeba ją oczyścić.I tak: odciąć macki tuż przed głową z oczami pociągnąć za głowę wyciągając(...)być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona na grillu skórka nada jej ekstra delikatnej kruchej skórki.Jeśli będzie w sosie: po usunięciu błonki worek jest całkowicie biały i może to wtedy ładniej wyglądać w kompozycji na przykład czerwieni sosu pomidorowego.Błonka to kwestia wyboru. wypłukać i w miarę jak najdokładniej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 232

zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie!   (około 18 sztuk) 125g mieszanki "Ziarna Inków(...)stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.   (*)  Skład: 58% ryż, 15%  quinoa, 15% amarantus, 12% bulgur z łubinu   "Ziarna Inków" znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które

Di gotuje
Pałki z kurczaka po Jamajsku 170

papryczka chilli lub habanero (lub więcej, zależy jakie ostre ma być nasze danie) 1 łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków) Do posypania: kolendra i/lub pietruszka Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy równo na wszystkich naszych kawałkach kurczaka(...)użyciu marynaty uzyskujemy zdwojoną jej siłę, co sprawia, że smak mięsa jest bardzo intensywny i aromatyczny. Przed podaniem upieczone pałki z kurczaka posypujemy kolendrą i/lub pietruszką. Serwujemy je z ryżem (dieta samuraja), albo z ryżem z kalafiora (dieta paleo) przepis tutaj . Smacznego! Artykuł Pałki z kurczaka po Jamajsku pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 132

Składniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z indyka z warzywami 163

Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.  Gulasz podałam z kaszą, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania