łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów żółta papryka mała cukinia cebula pół(...)kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia. Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkateraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny(...)podlać wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba GotujeGorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879
Luźna Kuchniasię mięciutkie.Wystarczy wrzucić je na mocno rozgrzaną oliwę z czosnkiem i podsmażać przez krótką chwilkę.Nabiorą pięknego różowego koloru.Od razu z patelni można wymieszać je z gotowym makaronem,ryżem czy zamarynować w oliwie z ziołami.Pyszności :) Zanim jednak mątwa trafi na patelnię trzeba ją oczyścić.I tak: odciąć macki tuż przed głową z oczami pociągnąć za głowę wyciągając(...)być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona na grillu skórka nada jej ekstra delikatnej kruchej skórki.Jeśli będzie w sosie: po usunięciu błonki worek jest całkowicie biały i może to wtedy ładniej wyglądać w kompozycji na przykład czerwieni sosu pomidorowego.Błonka to kwestia wyboru. wypłukać i w miarę jak najdokładniej
Sztuka gotowania w/g Samiryzimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 125g mieszanki "Ziarna Inków(...)stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. (*) Skład: 58% ryż, 15% quinoa, 15% amarantus, 12% bulgur z łubinu "Ziarna Inków" znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które
Di gotujepapryczka chilli lub habanero (lub więcej, zależy jakie ostre ma być nasze danie) 1 łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków) Do posypania: kolendra i/lub pietruszka Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy równo na wszystkich naszych kawałkach kurczaka(...)użyciu marynaty uzyskujemy zdwojoną jej siłę, co sprawia, że smak mięsa jest bardzo intensywny i aromatyczny. Przed podaniem upieczone pałki z kurczaka posypujemy kolendrą i/lub pietruszką. Serwujemy je z ryżem (dieta samuraja), albo z ryżem z kalafiora (dieta paleo) przepis tutaj . Smacznego! Artykuł Pałki z kurczaka po Jamajsku pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeSkładniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięPyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gulasz podałam z kaszą, Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzepis przekazywany jest od pokoleń z matki na córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól(...)kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy
Moja Książka Kucharskadomu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam(...)liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym
Darcia w kuchnipapryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju, cebulą(...)jestem zwolenniczką dopasowywania przypraw pod siebie, w składnikach podałam tylko przykładowe, najpopularniejsze przyprawy dodawane do potraw z pomidorami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do każdej papryki wlać 2 łyżki sosu pomidorowo-paprykowego i nałożyć farsz mięsny aż po sam wierzch, można z górką ;) Papryki ustawić w foremce albo naczyniu żaroodpornym na sztorc. Piec ok. 45 minut aż mięsna czapeczka się
Przepysznik - BLW i nie tylkokwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest. Nazywana “złotem Inków” jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego(...)około 10 minut pod przykryciem aż do końca wchłonie wodę, następnie spulchniamy ją widelcem i studzimy. Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć
Karo in the KitchenPomimo, iż jestem największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą(...)pokrojone w kostkę pomidory. Następnie drobno posiekany czosnek. Solimy. 2. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pomidorów, dusimy 10 minut. 3. Cukinię kroimy w półplasterki i dodajemy do sosu. 4. Na koniec dodajemy kukurydzę i smakujemy. W razie potrzeby dosalamy. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne oraz oregano. 5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy
Mój Smak na Życiemedal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników). Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry(...)kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić z czerstwym
WojnaNaSmaki.plinfekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie(...)chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza i wzmacnia chory organizm. Można podać ją do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu, w formie zapiekanki lub do śniadania zamiast owsianki. Tutaj przeczytasz o polskiej superżywności - cz. 2 . Opracowano w oparciu o: kukurykuuu i odżywianie.info . Zdjęcia: odżywianie.info . Express
Qlinarnie i Qlinarnieżółknąć i opadać, co oznaczało, że trzeba zmienić ich funkcję z dekoracyjnej na konsumpcyjną :). Pierwsze dwa czerwone sopelki trafiły do dania z kuchni portugalskiej. Żołądki kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym to domowa, smaczna i prosta kuchnia. Moje żołądki są dość pikantne, jednak wystarczy zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak. Czas przygotowania(...)małym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQ