Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 264dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze
SzczyptaSmaQ
Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 267Wyczarować smakowite danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo(...)olej do smażenia Składniki na sos: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu warzywnego lub wody oregano 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz 3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka) 1 łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY 268Bardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam !Składniki:- 1 puszka pomidorów 400g- 1-2 ząbki czosnku
Smaczne Zdrowe
Pasta z tuńczyka i twarogu 179puszka tuńczyka w sosie własnym 250 g twarogu półtłustego łyżka majonezu / jogurtu naturalnego pół czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Do miseczki wkładamy
Atlas Smaków
Sos z portobello 269potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku
mojewypiekiinietylko
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 280łososia w doborowym towarzystwie - ze szparagami (ewentualnie można zastąpić fasolką szparagową nieciętą) i sosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości(...)cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części
Pełny talerz
DORSZ PO AZJATYCKU. 267stwierdzam, że z wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa.Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego(...)półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej
W kuchni Karmel-itki
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 350ocet ryżowy cukier, sól glony nori sos sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew(...)całej wody. Po ugotowaniu ryż zostawiamy w garnku również pod przykryciem na kolejne 15 minut, po czym przekładamy go na płaskie naczynie, np. do dużej miski, na półmisek; polewamy sosem do ryżu, który przyrządziliśmy wcześniej, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Sos do ryżu, czyli zalewę, którą polewamy świeżo ugotowany ryż, przygotowujemy z octu ryżowego, cukru
Taste Of My Day
Rolada z karpia nadziana warzywami podana z sosem śmietanowym 249Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition(...)ilość oleju i przesmażyć z obu stron przygotowaną roladkę z karpia. Następnie zmniejszyć ogień, na patelnię przełożyć śmietanę i dodać pozostały warzywny farsz. Chwilę smażyć. Przygotowaną roladkę wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20 minut w 180ºC. Przed podaniem pokroić w grube plasterki i polać przygotowanym sosem śmietanowym. Krojenie warzyw do farszu za pomocą
Ugotować
Leszcz w sosie jogurtowo cytrynowym 220sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zdejmujemy z ognia i na każdy kawałek ryby kładziemy kawałek(...)drobnych oczkach. Jogurt wymieszać ze skórką cytryny i dodać z połowy cytryny sok, wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Leszcz podałam ze szpinakiem i polałam sosem jogurtowo cytrynowym
magiczna kuchnia Kasi
Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 297tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron(...)nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łosoś w sezamie 258Składniki Filet z łososia 300-400g Ziarna sezamu 4 łyżki Sos sojowy 3 łyżki Cytryna 2 łyżki soku z cytryny Miód 1 łyżeczka płynnego miodu
Kulinarne Przeboje
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 259bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci.Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma(...)oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można
Z Kuchni Do Kuchni
PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI 223pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊 Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 2-3 łyżki oliwy
Kuchnia MagdaLeny