Pyszne danie wigilijne lubiane przez całą naszą rodzinę. Śledzie w tej postaci doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę sylwestrową :) 4 filety śledziowe (najlepiej w
Smakołyki AsiBlueberry Corner by "jagodzianka" Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny … Przeczytaj cały artykuł Post Sos Mornay pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSłodki Sos Chili - popularny sos szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd.Słodki Sos Chili - Składniki:papryczka chili500 ml wody3 ząbki czosnku1/2 szklanki cukruszczypta soli3 łyżki octu ryżowegoszczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wodySłodki Sos Chili - Sposób przygotowania:Papryczkę i czosnek drobno kroimy.Do
Słodka StronaDługo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale
Świat Smakuporcja Składniki: 1 placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić w kostkę wymieszać z rybą oraz kukurydzą, doprawić pieprzem. Placki do tortilli wysmarować musztardą, wyłożyć(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu własnego (w zależności od rodzaju). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki na sos wymieszać i gotowe. Sałatkę oraz sos przełożyć do pudełka
KuchniaWeDwoje.plliściem bazylii. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na desce. W stronę bez skóry powbijać ziołowe szpilki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni grillowej i przesmażyć rybę 30 sekund z jednej i drugiej strony. W tym samym czasie rozpuścić masło na małej patelni. Kiedy zacznie się pienić przelać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będzie piec się ryba. Rybę przełożyć(...)masłem, posypać liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku, skropić białym winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 8-10 minut, podlewając raz lub dwa rybę po wierzchu powstałym sosem. Tak przygotowany halibut jest jędrny i delikatny, uwodzi aromatem ziół i masła. Podałam go z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Najpierw obrałam 200g ziemniaków i pokroiłam w kostkę, gotowałam
Dietologkoniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz. Smacznego
kgwjanczewoJedzonko z poprzedniego tygodnia :) Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą. Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego
Gotuj Sam!wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki
AZgotuj!smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną
W kuchni KatieKreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl
Jadło i czytadłoinną propozycje na każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się
KUCHARNIA