Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka
mojewypiekiinietylkolubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję
Martyna Cookslepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą. Ta łagodna w smaku rybka doskonale nadaje się do takich dań . W puszce znajduje się duży kawałek ryby otoczony smacznym sosem i olejem. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwepoczątku był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował
Pełny talerzbyło grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków.Smacznego
Smaki Edytyprzypomniałam sobie o bajce o Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie
Delicious Titbitswina 4 łyżki śmietanki 30% 1 czubata łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów(...)pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni
Pełny talerzczosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest świetnym dodatkiem do pieczywa, grillowanych mięs, ryb czy owoców morza. Sos Aioli idealnie będzie pasował do domowych burgerów . Przygotowanie go wcale nie jest trudne i czasochłonne. Sos Aioli – składniki 2 żółtka oliwa (ok. 3/4 szklanki) 5 ząbków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobiegły chyba końca. Dorsz upieczony pod kołderką z sosu pomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby! 3-4 porcje - 2 polędwiczki z dorsza - 1 puszka pomidorów 400g - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula(...)oliwki i kapary są słone) oraz dodajemy szczyptę lud dwie pieprzu. Gdy zioła zaczną wydzielać zapach dodajemy pomidory i trochę gorącej wody. Dusimy całość, aż powstanie kremowy sos. Dorzucamy kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią
Simple DishSzybka w przyrządzeniu i do tego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa(...)czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa rybę podajemy z puree posypanym świeżą pietruszką, sałatką i polewamy ją sosem malinowym oraz odrobina glassy balsamicznej. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blogchińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C. Fasolka po chińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę
SMYKWKUCHNItaki udziwniony :) Przeglądając lodówkę i szafki wymyśliłam, że zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem. Gołąbki z łososiem Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków(...)solą i pieprzem. Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany
Miksturownikprzyszedł mi sos kaparowy Ugrillowałam pstrąga łososiowego, podałam go na sałatce z rukoli z dodatkiem w/w sosu. Całość wyszła pyyszna. Lekko ostry, wyrazisty sos idealnie pasował do ryby, a sałatka była idealnym dodatkiem. Polecam wypróbować przepis, dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało Post Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujesól sos sałatkowy : 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, drobno posiekany imbir, miód, dymkę pokrojoną w paseczki, skórkę startą z limonki, sok z limonki oraz przyprawy - polewamy filety, tak aby marynata(...)filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski. Krok 6. Płaty tortilli rozkładamy, smarujemy sosem majonezowym z makiem, wykładamy wcześniej przygotowane warzywa, kładziemy kawałki grillowanego łososia, zawijamy w rulon. Tak przygotowane burrito kładziemy na rozgrzany grill i chwilę
Moja Książka KucharskaSkładniki: świeża makrela czerwona papryka szczypiorek kapusta pekińska sos vinegrette Przygotowanie: Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w drobną kostkę. Z makreli powyciągać ości.. Połączyć wszystkie składniki
Gaździnka warzywymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać kolendrę, delikatnie wymieszać i natychmiast podawać, najlepiej z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepaski i dodać, na patelnię do pora. Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem........................... Smacznego
Gaździnka warzyDzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :)Zaczynamy Składniki:dorsz - ilość zależna od potrzebybekon- tyle ile jest kawałków rybypieprzsok z cytrynyoliwa z oliwek Sos koperkowy :składniki i wykonanie znajdziesz tutaj Wykonanie:Dorsz myjemy
Smaki Edytyulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym(...)doprawić go solą, pieprzem, dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków i odparowania nadmiaru wody. Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, a na to ułożyć pieczoną rybę (możecie także rybkę usmażyć w panierce lub bez). Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów