sos do ryb - 1500 przepisów (strona:24/100)

Dorsz atlantycki w cytrynie 153

Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania

Passions hobbies life
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 142

francuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: ·         500 g filetu z ryby ·         2 białka jajek ·         ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ·         ½ łyżeczka mielonej(...)pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem.  Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Pamiętajmy

Powiedz dietom nie
Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami 153

porcji 2 puszki kokosowego mleka 400 g krewetek 200 ml warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego sosu 1 doniczka świeżej kolendry 2 suszone liście limonki 2 dymki 1 czerwona chili 400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz 300 g cukinii czarny pieprz do smaku sok z połowy limonki Wlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję(...)rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez 10 minut, po czym zmiksuj. Pokrój dymkę, chili i kolendrę. dodaj do zupy wraz z kawałkami ryby. Gotuj zupę przez 3 – 4 minuty w zależności od grubości ryby. W międzyczasie ugotuj tradycyjne nudle lub nudle z cukinii . Podaj zupę z nudlami obficie posypaną kolendrą

codojedzenia
Fit przepisy na blogu 153

TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA Z CUKINII SURÓWKA PEKIŃSKA Z SUSZONYM POMIDOREM PSTRĄG GRILLOWANY MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA SAŁATKA Z ANANASA KURCZAK Z WARZYWAMI TWAROŻEK Z POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM KOKTAJL Z KIWI I BANAN DIETETYCZNA SAŁATKA Z SELERA KOKTAJL ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH(...)ŁUPINY ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Dania obiadowe 186

kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

W kuchennym oknie Ewy
POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU 126

Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie pomidorków koktajlowych- na sposób prowansalski – z miodem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tak upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min   Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku(...)wierzchu pomidorki. Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 362

zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach

Karo in the Kitchen
Marynowane śledzie 170

Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie.  Z  tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi  śledzia w sosie czosnkowym . To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie musztardowym(...)wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka i mamy gotowego śledzia, którego możemy wykorzystać do przygotowania tej ryby z różnymi dodatkami

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą tuńczykową z korniszonem i keczupem. 373

Takie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 175

Dzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 166

Makaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)tyle, żeby zjeść je w dwa dni. Żar się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory

Karo in the Kitchen
śledź w sosie chrzanowym 179

śledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie(...)takie ryby jak śledzie, halibuty, czy nawet  poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co.  Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki

Miód i pieprz
Pesto pietruszkowo bazyliowe 188

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo(...)migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę oliwy – miksujemy. Dodajemy starty ser i stopniowo wlewamy oliwę cały czas miksując. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Pesto pietruszkowo bazyliowe jest sosem wyjątkowo aromatycznym, który wspaniale się komponuje jako dodatek do bardzo wielu potraw. Przygotowany w większej ilości przekładamy do słoiczka i zalewamy wierzch oliwą. Przechowujemy w lodówce, jak długo? U mnie

mojewypiekiinietylko
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 156

dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę(...)własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu, a keczup nadaje słodyczy. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną zalewy z ananasa. Doprawiamy płatkami chili - w zależności od upodobań i przeznaczenia sosu. Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu

Kuchnia po mojemu
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 89

można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny