sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:47/290)

Sos barbecue BBQ 138

myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy. Na zdjęciu Mąż zajada stripsy

MamaOskarka
Pizza na chlebku naan 171

peperoni pomidory Sos: przecier pomidorowy bazylia świeża oliwa z oliwek pieprz i sól Przepis pizza na chlebku naan Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotowanie pizzy zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy, bazylię, oliwę. Całość solimy i pieprzymy. Farsz nakładamy na chlebek naan. Na farsz kładziemy zawsze ser otarty. Dopiero wtedy dodatki – peperoni, pomidory, paprykę, szynkę

Kuchennyviral.pl
Pizza na chlebku naan 187

peperoni pomidory Sos: przecier pomidorowy bazylia świeża oliwa z oliwek pieprz i sól Przepis pizza na chlebku naan Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotowanie pizzy zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy, bazylię, oliwę. Całość solimy i pieprzymy. Farsz nakładamy na chlebek naan. Na farsz kładziemy zawsze ser otarty. Dopiero wtedy dodatki – peperoni, pomidory, paprykę, szynkę

Kuchennyviral.pl
PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE 152

kategorii  Pizza  możecie znaleźć różne rodzaje pizzy, które w pizzerii na pewno nie spotkacie - często są to moje autorskie pomysły 😉 I tym razem pizza nie jest jakoś szczególnie popularna... bo z sosem bolognese. A żeby trochę zwiększyć jej wartość odżywczą zamiast zwykłej mąki dałam mąkę pełnoziarnistą. Pizza wyszła naprawdę pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zarówno(...)pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 120

czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną,  cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz(...)włoskiej biesiadzie ten mały i niepozorny lokal zdecydowanie wysunął się na czołówkę, jeśli chodzi o prawdziwą kuchnię włoską w Warszawie. Jeśli tak jak ja kochacie dobrą pastę i pizzę, to koniecznie tu wpadnijcie. Ja sobie już ostrzę zęby na kolejną wizytę i zastanawiam co zamówię tym razem. ToTò Eataliano ul. Poznańska 5 00-680 Warszawa Telefon

Kulinarne przygody Gatity
Stromboli 192

papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę(...)uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada. W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki do nadzienia, jak i również jakiegoś innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać. The post Stromboli appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Fit pizza na spodzie z kalafiora 250

łyżeczki curry sól do smaku Składniki na sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki jak lubicie, np. pieczarki, ser żółty, szynka, cebula itd ;) Poniżej macie składniki, które ja użyłam do wykonania naszej pizzy :) Dodatkowe składniki w mojej wersji(...)pokroić w plasterki. Oliwki przekroić na połówki. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym), dodać zioła prowansalskie oraz czosnek, wymieszać. Podpieczony spód pizzy posmarować wyżej przygotowanym sosem, poukładać plasterki mozzarelli oraz kawałki oliwek. Wstawić ponownie pizzę do piekarnika i piec całość w 200 st. C przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć pizzę

Kulinarne Przeboje
Idealne ciasto na pizzę 108

polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno(...)wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy , ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką. Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym

Cztery Fajery
Idealne ciasto na pizzę 186

polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno(...)wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy , ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką. Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa Pizza wersja od A do Zet 137

Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem. Sos pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda 2 cebule(...)ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :) Rozwałkowane ciasto na pizze przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem, zachowując około 1,5 - 2cm przerwy od krawędzi, by sos pomidorowy nam się nie przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć

Smakowy Raj
Ciasto na pizzę bez drożdży 222

proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka - ja użyłam wody(...)elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę do pieczenia posmarowałam olejem i rozpłaszczyłam na niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary

apetytnapieczenie
Wędzony sos Barbecue. 164

blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do   żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia(...)drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy. Skomentuj

MamaOskarka
Cukiniowy sos do pizzy z passatą pomidorową Jamar 173

Dzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)czosnek i zioła, następnie gotujemy 20 minut, doprawiając wszystkimi przyprawami do smaku a przede wszystkim solą. Całość możemy zmiksować jeszcze raz dokładnie blenderem, ale nie jest to konieczne. Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut

Życie zaczyna się w kuchni
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 203

rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.  Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki:   3 łyżki octu balsamicznego Monini sok i skórka otarta(...)figi, ale też do buraków, dyni, szparagów do sałatek z dodatkiem sera pleśniowego, gorgonzoli, sera koziego, szynki prosciutto, orzechów włoskich, migdałów do sałatki z pomidorów i brzoskwiń *** Przygotowujecie domowe sosy do sałatek? Macie swoje ulubione przepisy i sprawdzone patenty? Podzielcie się nimi w komentarzach! Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z cukinii i papryki na zimę 279

jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco! Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania(...)przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C. Notes - do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania